Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Uniós büntetőadó sújthatja a környezetszennyező járműveket

A környezetvédelmi elképzelések szerint több millió autót sújtanának büntetőadóval, ha azok nem teljesítik a gyártók által vállalt kibocsátási értékeket.
A 2009 szeptemberében életbe lépő Euro 5-ös szabályok teljesítése autónként 600 eurós, a 2014-re tervezett Euro 6-os további 900 eurós többletet jelentenének, a dízel-teherautókat és -buszokat hatezer euróval drágíthatják a környezetvédelmi szabályoknak megfelelő üzemanyag-adagolók és szűrők. Ettől persze még messze vagyunk, de az biztos, hogy tartani kell az értékeket. Már ha sikerül, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az ACEA-tagok (Európai Autógyártók Szövetsége) nem teljesítik az 1995-ben felvállalt értékeket, legalábbis a környezetvédelem területén.

A terv szerint 2008-ban már csak olyan autókat gyártanának, melyek átlagban 140 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként. Szakértők szerint erre nincs esély, időarányosan nem teljesíthetők a vállalások, mert jelenlegi átlagérték meghaladja a 161 grammot. Műszakilag megoldható lenne, de a további költségeket a gyártók nem vállalják, és a stagnáló piacon nem merik a vevőkre hárítani.

Az Európai Bizottság szankcióként adóemelést is kilátásba helyezett, ez pedig fogyasztókat is érintené. A 2015-ig szóló tervezet szerint évi háromezer euró többletadóval büntetnék azokat a típusokat, melyek kilométerenként 200 grammnál több szén-dioxidot bocsátanak ki, a radikálisabb változatban egyszerűen kitiltanák azokat a közlekedésből. Ez minden második járművet érintene.

AZ EU nemcsak a motorok és a szűrőrendszerek tökéletesítésével, hanem általános sebességkorlátozással is tisztítani akarja a levegőt. A jelenlegi tempólimitek 10-20 km/órával történő leszállítása nemcsak a károsanyag-kibocsátást, hanem a balesetek számát is jelentősen csökkentené. A közlekedés biztonságát szolgálná a gyári karosszériától jelentősen kiugró, utólag felszerelt légterelők és keréktárcsák szigorúbb szabályozása. Ezekről már kész a szabálytervezet, a bevezetésről később döntenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1,4 millió támogatási igénylés

Január végéig közel 1,4 millió támogatási igénylés érkezett a gázszolgáltatók részére ügyfeleiktől.… Tovább olvasom