Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Und díszpolgára Habsburg Ottó

Folytatás az 1. oldalról.

A kitüntetett láthatóan meghatódottan fogadta el a díszpolgári címet és válaszbeszédében történelmi áttekintést adott a magyar–horvát kapcsolatokról, hangsúlyozva, hogy a két nemzet – bár voltak kisebb nézeteltéréseik – együtt és külön-külön is sokat tett az európai értékek megmentése, megőrzése érdekében.

A horvátok köszönik

Karagic Mihály, az Országos Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke a magyarországi horvátok nevében köszönte meg Habsburg Ottó érdekükben tett fáradozásait. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat alelnöke köszöntőjében kitért az 1989-es Páne-

urópai Piknikre is, amelynek fővédnöke volt Und díszpolgára.
Dr. Habsburg Ottó és Und kapcsolatáról Guzmits Ferenc elmondta, az elmúlt nyáron látták először vendégül a falu első díszpolgárát. Az európai uniós csatlakozásról, előnyeiről és hátrányairól tartott előadást. Hosszasan érdeklődött az undi horvátság múltjáról, jelenéről. Ekkor derült ki, hogy horvát kötődése még gyermekkorából származik, mert felsőpulyai (Oberpullendorf) horvát nemzetiségű házitanítója volt.
– Úgy érezzük, a horvát nemzetiség egy kicsit talán közelebb áll a szívéhez, mint a többi – fejtegette a polgármester. – Segítséget is ígért – nem közvetlenül Undnak, hanem – a magyarországi nemzetiségeknek, hogy az unión belül se kerülhessünk hátrányos helyzetbe. Habsburg Ottóban egy nagyon kedves, barátságos, közvetlen, a mások gondját mélyen átérző embert ismertünk meg.

Nagy segítőjük

A nyolcvanéves Prikaszovits Antalné Ágnica (Ágnes) néni is ott volt a templomban a felemelően szép ünnepségen.
– Nagyon örülünk, hogy eljött hozzánk Habsburg Ottó. Hogyne, hiszen nagy segítőnk. Sokan irigyelnek bennünket, hogy elfogadta egy ilyen kis falu elismerését. Nagyon szimpatikus ember. Olyan, mintha horvát lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limba Hotel (Bytrá)

Tovább olvasom