Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

ÚMVP: új agrárhitelek a biztonságos működésért

A gazdálkodók szervezetei a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-től május 1-jétől közvetlenül is igényelhetnek forgóeszközhitelt az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram keretében.
A kertészeti gazdálkodók szakmai szervezete, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) véleménye szerint mindez azért igen jelentős előrelépés, mert a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) a jelzett időponttól nemcsak a kereskedelmi bankokon keresztül juthatnak kölcsönhöz működésük finanszírozására. Mindez a FruitVeB szakértői szerint gyorsabbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a zöldség- és gyümölcstermelők finanszírozását.

A TÉSZ-ek működésük fenntartására és fejlesztésére idén és előreláthatólag a következő két évben is 5–5 milliárd forintos forgóeszközhitelhez juthatnak, a FruitVeB információi szerint azonban ebből a keretből összesen mintegy 10–15 százalékot igényeltek. A szakmaközi szervezet szerint a kereskedelmi bankokon keresztül nehézkes volt a kölcsönhöz jutás. A FruitVeB kezdeményezésére, az agrárkormányzat közbenjárásával lehet közvetlenül az MFB-hez benyújtani a szóban forgó kölcsönigényeket.

A minisztérium az MFB-vel együttműködve négy agrárhitelprogramot hirdetett meg. A TÉSZ-eknek nyújtott kölcsönök mellett az agrárfejlesztési hitelprogram, az agrárforgóeszköz–hitelprogram és a gabona–hitelprogram tartozik ide. Összesen így mintegy 60 milliárd forint hitel áll az igénylők rendelkezésére.

A FruitVeBnél úgy vélekednek, hogy a TÉSZ-eket is komoly erőpróba elé állítja a jelenlegi gazdasági válság, de az eddigi befektetések és eredmények miatt mindenképpen folytatni kell a munkát. Az elmúlt 4–5 évben ugyanis – a termelők megszervezésén felül – több milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztéseket hajtottak végre, például logisztikai központokat, hűtőházakat építettek, általában jelentős kölcsönök felvételével. Ezért a szakmaközi szervezet továbbra is várja az agrárkormányzat és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program további támogatását, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazat lehetőségeit maximálisan kihasználhassa a hazai és a többi uniós tagállam piacain.

A TÉSZ-ek tevékenységének ösztönzése azért is szükséges – teszik hozzá a szakemberek –, mert a termelői tevékenységet koncentráló szervezetek hathatósan segíthetik a munkahelyteremtést az ágazatban, és hozzájárulnak a még mindig fellelhető feketegazdaság visszaszorításához, felszámolásához.

Hazánkban a TÉSZ-ek aktív tevékenysége néhány éve kezdődött meg. A termelői értékesítő szervezetek adják a zöldség-gyümölcs ágazat évi 350 milliárd forintos árbevételének 20 százalékát. Ezt az arányt rövid időn belül meg lehetne duplázni, mindehhez azonban a TÉSZ-ek működésének biztonságos finanszírozására van szükség. A TÉSZ-ek tevékenysége ugyanis lehetővé teszi, hogy a zöldséget és gyümölcsöt termelő gazdálkodók áruik értékesítése során tényleges partnerei legyenek a tőlük nagy tételben vásárló áruházláncoknak, nagykereskedőknek. Ezért is támogatja a termelői összefogás ezen formáját az Európai Unió mint kívánatos, átlátható és fenntartható működési formát a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell-e félni a sertésinfluenzától?

Az első eseteket Mexikóból jelentették, utána viszonylag gyorsan regisztráltak megbetegedéseket… Tovább olvasom