Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

ÚMVP: hazai zöldség és gyümölcs az asztalokra

A gazdasági válság a termelői értékesítési szervezeteket – a TÉSZ-eket – legkényesebb fejlődési szakaszukban érte. A kormány 2008 végén 5 milliárd forintos forgóeszköz-hitelkeretet hirdetett a megsegítésükre.

Mártonffy Béla, a FruitVeB – azaz a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – ügyvezető igazgatója felhívja a figyelmet, hogy az uniós szabályok a zöldség-gyümölcs ágazatban nem határoznak meg kvótákat. A megfelelő minőségű áruból bármikor és bármennyi a piacra vihető. A TÉSZ-ek lényege, hogy a kereskedelmi igényeknek megfelelően hangolják össze a termelést: egységes és garantált minőségű, jelentős mennyiségű áru szállításával. Magyarországon a TÉSZ-ek megalakulásának intenzív időszaka 2002-től számítható. Napjainkra több mint hatvan szervezet jött létre. Felkészülésük első ötéves időszakában uniós és hazai támogatással világviszonylatban is rekordidő alatt hozták létre a működésükhöz szükséges logisztikai hálózatot (hűtő, csomagoló, válogató).

A kormány 2007 és 2013 között az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében kiemelt projektként hirdette meg a zöldség-gyümölcs ágazat technikai és technológiai fejlesztését. Fő elemei a gyümölcstermesztés ültetvényszerkezetének korszerűsítése, a fólia-, üvegház- és termálenergia-fejlesztés a zöldségtermesztésben, a hűtőházi kapacitás növelése, a feldolgozóipari technológiák bővítése. A megvalósuló projektekkel számolva néhány éven belül 600–800 ezer tonna áruval bővülhet a piac.

Mártonffy Béla
Mártonffy Béla

A TÉSZ-ek adják jelenleg a magyar zöldség-gyümölcs ágazat mintegy 350 milliárd forintos árbevételének (ebből 200 milliárd zöldség, 150 milliárd gyümölcs) 20 százalékát. A FruitVeb ügyvezetője szerint az uniós költségvetési időszak végéig, 2013-ig összességében mintegy 100–150 milliárd forintos fejlesztési forrás áll az ágazat rendelkezésére az ÚMVP keretében. A szavatolt minőségen és a forgalom növelésén túl jelentős a TÉSZ-ek szerepe az ágazat kifehérítésében is, hiszen ők tevékenységüket kizárólag „fehéren" tudják végezni.

A gazdasági válság a TÉSZ-eket különösen rossz időpontban érte, mivel számosan épp mostanra értek a felkészülési időszak végére, s kérelmezték végleges elismerésüket. Ebben az öt évig tartó ciklusban kellett kialakítaniuk a megfelelő infrastruktúrát és működési formát. Sokan közülük nehezen vagy egyáltalán nem képesek finanszírozni forgóeszközeiket és törleszteni az infrastrukturális fejlesztésekre felvett kölcsönt.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, Bittsánszky Márton erről elmondta: a TÉSZ-ek többségének alig van likvid tőkéje, a banki finanszírozás lehetőségei beszűkültek, miközben akár 90 nap is eltelhet, mire a vevő fizet az áruért. A kormányzat ezért 2008 végén meghirdetett egy 5 milliárd forintos forgóeszköz-hitelkeretet a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

Olvasóink írták

  • 2. raffy2 2009. április 09. 21:51
    „helyes:hazai zöldséget és gyümölcsöt az asztalokra!ma nem is vettem fokhagymát,mert kínai volt.nézegettem a többi zöldséget is.a paprika ,paradicsom magyar volt,de a vöröshagyma meg német.szóvá is tettem.nem hiszem el,hogy nincs olyan ,aki hagymát,vagy fokhagymát termelne Magyarországon.”
  • 1. ASHER 2009. április 09. 17:16
    „-es az olcsobb is?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban sem kapósabbak a használt cikkek, ruhák

Győr-Moson-Sopron - A válság következtében nem növekedett a használt holmikkal, könyvekkel, ruhákkal… Tovább olvasom