Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

ÚMVP – A társult hazai termelőket támogatják

Az agrártárca a támogatási rendszer áthangolásáról döntött a termelői csoportok biztonságos, jövedelmező, fenntartható működése érdekében.
Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára közölte: az új rendszer kialakítását követően a termelői csoportoknak – az együttműködés elmélyítése, az integráció bővítése és az eredményesség tekintetében – az eddiginél magasabb színvonalon kell teljesíteniük a feltételeket például a termelői csoportok összeolvadása, illetve az árbevétel vagy a taglétszám emelése révén.

A Magyarországon jelenleg állami elismeréssel rendelkező 245 termelői csoport összesen 17 ezer 800 tagot számlál. A legtöbb csoport Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van. A tagok között a természetes személyiségű termelők aránya 84,5 százalék. A termelői csoportok többsége a gabona, a baromfi és az olajos növények (napraforgó, repce) piacán tevékenykedik, árbevételük két évvel ezelőtt meghaladta a 210 milliárd forintot. Tevékenységük fejlesztésére 2004 és 2006 között 7,4 milliárd forint állt rendelkezésre, ez az összeg az ÚMVP keretében 2007–13 között 20 milliárdra emelkedett.

Forgács Barnabás
Forgács Barnabás

A jelenlegi gazdasági helyzetben minden egyes megőrzött munkahely érték, továbbá a szaktárca minden rendelkezésére álló eszközzel ösztönzi a minőségi magyar termékek fogyasztását. Az ÚMVP termelői csoportokat támogató intézkedésének célja is éppen ez, a magyar mezőgazdasági termékek biztos piacra jutása az összefogás megteremtésével, a csoportok növekedésének serkentésével.

A vissza nem térítendő, átalányösszegű támogatás mértékét uniós rendelet határozza meg, ebből a termelői csoport az állami elismerésének napját követő öt éven keresztül részesülhet. A legfeljebb 1 millió eurós árbevételt elérő termelői csoport esetében az első és második évben az árbevétel 5–5, a harmadikban 4, a negyedikben 3, az ötödikben pedig 2 százaléka lehet a támogatás felső határa, az egymillió eurót meghaladó termelési értéket előállító csoportok 250 millió forintig az előbbiek szerinti támogatást kaphatják, míg efelett a támogatás mértéke sávosan mérséklődik.

A támogatás az első és második évben nem haladhatja meg a 100 ezer, a harmadikban a 80 ezer, a negyedikben a 60 ezer, az ötödikben pedig az 50 ezer eurót. Megjegyzendő, hogy e támogatásokban nem részesülhetnek a dohány- és a haltermelői csoportok, valamint a zöldség- és gyümölcságazatban tevékenykedő termelői értékesítő szervezetek, az úgynevezett TÉSZ-ek. Az utóbbiak más ÚMVP-jogcím keretében igényelhetnek támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három év a fogszabályozásig

Győr-Moson-Sopron - Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezúttal azt mérte fel, hogy a betegek… Tovább olvasom