Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

ÚMVP-gyorsmérleg: 110 milliárd forintra 6 ezer igénylés

A LEADER Helyi Akciócsoportok csaknem hatezer támogatási kérelmet regisztráltak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) ősszel meghirdetett vidékfejlesztési intézkedéseire. A forrásigény több mint 110 milliárd forint.
Dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára minderről szólva kiemelte: egy hátrányos helyzetű térségben található faluban néhány munkahely megteremtése is új távlatokat nyithat. Nemcsak megélhetést, de reményt és tartást, ösztönzést is adhat az ottaniaknak. A jelenlegi gazdasági viszonyok között különösen fontos, hogy a vidéki kistelepüléseken élők újabb jövedelemforrásokat találjanak, egyről a kettőre jussanak.

Emlékeztetett rá, hogy az ÚMVP költségvetésének 13 százalékát kitevő, összesen 690 millió 690 ezer 802 euró – a mostani árfolyamon számolva 205,8 milliárd forint – forrással rendelkező III. tengely keretében megvalósuló projektek legfontosabb céljai közé tartozik a vidék jövedelemtermelő és népességmegtartó erejének növelése, a komplex falumegújítás és a vidéki életminőség javítása.

Hangsúlyozta: a nagy érdeklődésre tekintettel és a projektek megfelelő előkészítése érdekében a négy vidékfejlesztési intézkedés – a mikrovállalkozások fejlesztése, a turisztikai tevékenységek ösztönzése, a falumegújítás és a vidéki örökség megőrzése – benyújtási határidejét az FVM ez év január 12-ig hosszabbította meg.

Dr. Forgács Barnabás
Dr. Forgács Barnabás

A 96 LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) összesen 5843 támogatási kérelem beérkezését regisztrálta, összesen 111,6 milliárd forint értékben. Ezekből az igényekből 26 milliárd mikrovállalkozás-, 34,9 milliárd pedig turizmusfejlesztésre érkezett, 28 milliárd a falvak megújítását, 21 milliárd forint pedig az örökségmegőrzést szolgálná. A támogatási rangsorokat – a projektek minősége, fenntarthatósága, illetve a helyi vidékfejlesztési stratégiához való illeszkedés figyelembevételével – a LEADER HACS-k állítják össze és küldik az MVH megyei kirendeltségeire további értékelésre. Ők a felülvizsgált javaslatot az ÚMVP Irányító Hatóságához juttatják el jóváhagyásra. A támogatási döntések megszületése májusban várható.

A hármas tengelyhez hasonló célokat kitűző LEADER-program költségvetése mintegy 273 millió euró. A várhatóan idén júniusban induló programban még teljesebb lesz az akciócsoportok hatásköre, mely a térségi fejlesztési irányok meghatározásától a pályázatok kiírásán át egészen a döntéshozatalig terjed majd – vázolta a közeljövőt Dr. Forgács Barnabás.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traffipaxözön a főutakon

Győr-Moson-Sopron - Negyven sebességmérő kamerát szerelnek fel 2011-ig a megye főútjainak a… Tovább olvasom