Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Újvárosban kezdődött a szemétakció

Mintegy százötven zsák szemetet és 70–80 köbméternyi ágat, gallyat gyqjtött össze hétvégén Győr-Újvárosban az a mintegy ötven önkéntes, aki tulajdonképpen elindította a Kisalföld Szedjük össze magunk! kampányát.
Lapunk múlt pénteki számában adtuk közzé felhívásunkat: az olvasók segítségével felkutatjuk a hulladéktól elcsúfított területeket és segítjük a takarítási akciók szervezését. Hogy az akciónak lehet eredménye, ez a példa is mutatja. A Bercsényi liget, a Kossuth-szobor, a Bálint Mihály utca, a Liget utcai kultúrház és a Nép utcai hulladékudvar végre olyan, amilyennek lennie kellene, illetve lehetne. Szombaton délután legalábbis a környék tiszta volt, csak a zöld „komszolos” zsákok árulkodtak arról, hogy itt bizony nagy munka folyt napközben. Pető István, az Újvárosi Lokálpatrióták Egyesülete elnökének számítása szerint mintegy százötven zsákot töltöttek meg a civilek és a részönkormányzat tagjai az elszórt hulladékokkal, s 70–80 köbméterben mérhető az a természetes hulladék (gallyak, ágak) is, amelyet szintén összeraktak – a későbbiekben elszállítandó. Az elnök azt is tudja persze, hogy az akció akkor lesz sikeres, ha nem kezdik el a szemét újbóli szétszórását az utcákon. Ebben két dolog miatt bízhat.
Egyrészt azért, mert hamarosan aláírják – a kommunális szolgáltató és a roma kisebbségi önkormányzat – azt az együttmqködési megállapodást, amelynek értelmében a Komszol fizet a roma kisebbségnek, ha az a folyamatos szemétszedést és a mostani rend fenntartását biztosítani tudja az embereivel.
Szóval bízhat ebben is, mint ahogy abban is, amit a szemétszedési akció közben látott. Stinner Károlyné például, aki a Bálint Mihály utcai zuglerakóhely közelében lakik, amikor meglátta, hogy olyan önkéntesek kezdték el szedni a több köbméternyi szemetet, akik nem is a környéken élnek, maga is nekiállt felszámolni a lerakót. Szabics Miklós és fia, Zoltán szintén órákon át gereblyézte és gyqjtötte a szemetet: „Bízom abban, hogy a helyiek látják a különbséget, s értékelik a rendet. A fiam azért jött haza, hogy ebben az akcióban részt vegyen. Remélem, megérte” – mondta az idősebbik Szabics.
A Kisalföld ezt követően is fórumot kínál azoknak, akik szemetes, elhanyagolt helyeket látnak. Kérjük olvasóinkat, írják meg nekünk a pontos helyszínt SMS-ben, e-mailben vagy levélben, s küldhetnek fotót is. A címek: SMS: 06-30/3030-449, e-mail: takaritas@kisalfold.hu. Postacím: 9021 Győr, Újlak utca 4/A.
Mi közzétesszük a kirívó eseteket és értesítjük az illetékes kommunális céget is. Abban bízunk, hogy a nyilvánosság segítségével felpiszkáljuk a szemetelők lelkiismeretét, illetve serkentjük a terület tulajdonosának, kezelőjének tenni akarását. Várjuk továbbá azoknak az embereknek, lakóközösségeknek, civil szervezeteknek (lásd az újvárosi példát) jelentkezését is, akik elvállalják egy-egy terület megtisztítását, esetleg folyamatos felügyeletét. Az ilyen akciókról szintén rendszeresen beszámolunk. Természetesen szívesen fogadjuk a települési önkormányzatok közremqködését is. S mint e cikkünkből kiderült: kezdeményezésünkhöz megnyertük a hulladékkezeléssel foglalkozó vállalatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóóra

Mosonmagyaróvár. Sári Gyöngyi önkormányzati képviselő holnap délután 4 és 5 óra között a… Tovább olvasom