Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Újrázó és búcsúzó polgármesterjelöltek

Nagycenk első asszonya két ciklus után búcsúzik a közéleti szereptől, Lövőn viszont ősszel újra indul a választáson a jelenlegi polgármester. A megüresedő székre többen is pályáznak, míg Lövőn egyelőre nem hallani ellenfelekről.
Az önkormányzatok megújításának kormányzati ígérete miatt vidéken most bizonytalannak érzik a jövőt. Ezzel együtt mindenütt készülnek az őszi, helyhatósági választásokra. Ki úgy, hogy elhatározta, megméretteti magát, ki úgy, hogy eldöntötte: befejezi polgármesteri pályafutását. A Kisalföld annak próbál meg utánajárni, ami a legtöbb községben egyelőre csak szóbeszéd: ki lesz az új polgármester? Ezúttal Nagycenk és Lövő első embereit kerestük meg.

Psszel versenyeznek

– Nem indulok. Elmúltam 56 éves, újabb ciklust már nem vállalok be. Ha egészségem engedi, inkább a családomra összpontosítok a jövőben – válaszolta kérdésünkre Udvardi Imréné, Nagycenk polgármestere, aki nyolc éven át vezette az 1820 lakosú települést. Széchenyi szülőhelyén tehát izgalmas ősznek néznek elébe a választók, már csak azért is, mert úgy tudni, többen is pályáznak a megüresedő vezetői székre. Köztük van két képviselő, Bugledich Attila pedagógus és Füzi Ernő vállalkozó, valamint az agrármérnök Horváth János is.

Kész tervek

A búcsúzó Udvardi Imréné, mint elmondta, nyugodt szívvel és lelkiismerettel adja át a stafétabotot. A településen minden, a jövőt érintő fontos terv készen van, ott várja utódját az íróasztalon. – A vízrendezési, az úthálózati, a kerékpárút-építési tervek is elkészültek több más mellett. Csak egy jó pályázati lehetőség és egy agilis utód hiányzik a megvalósulásukhoz – véli a még hivatalban lévő faluvezető, aki feladatait főállásban látta el. Nagycenken – ahol idén 280 millió forintból gazdálkodhatott az önkormányzat – óvoda és iskola van, a gyerekeknek napközi otthonos ellátás is biztosított. Adófizető vállalkozások tekintetében viszont nem állnak túl jól, nagyobb üzem nincs a községben.

Szerencsés helyzetben

A dinamikusan fejlődő Lövő polgármestere újra indul az őszi, helyhatósági választásokon. Balics János négy éve vezeti a kistérség központjának számító községet, s bár társadalmi megbízatásban látja el faluvezetői feladatait, nagy tervei vannak a következő négy évre is. Persze csak ha a választók is úgy akarják. Mindenesetre Balics János egyelőre nem hallott más jelöltről.
– Térségközpontú fejlesztés, a falukép átalakítása, a lélekszám megtartása és emelése. Ezek voltak a mögöttünk álló évek nagy feladatai. Úgy érzem, jó irányba fejlődünk, most nem lehet abbahagyni – indokolta döntését a polgármester, aki már a következő ciklusra is tervez. – Építési telkeket szeretnénk kialakítani, valamint tornacsarnokot akarunk építeni, mert ez nincs a faluban, sőt, a kistérséghez tartozó települések egyikében sincs. A kultúrház térségi szolgáltató központtá válása – mint köztudott – már folyamatban van – mondta el a polgármester.
Szerencsés helyzetben van Lövő, hiszen nagyvállalat működik a településen, s így jelentős adóbevételre tesz szert. Ezenkívül mintegy százötven egyéni és társas vállalkozás is fizet itt adót, így pályázati és külső forrásokkal együtt évi 390 milliós költségvetésből juthat az iskola, az óvoda és a körjegyzőség színvonalas működtetésén túl fejlesztésre, felújításra is. Ráadásul, mivel lakosainak száma csaknem ezerötszáz, Lövőt várhatóan nem érinti a kormány önkormányzatokat racionalizáló szándéka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

mozaik

botos siófokon. Az NB II-es Bodajk-Siófok labdarúgócsapatához szerződött Botos Antal, aki korábban… Tovább olvasom