Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Újratárgyalják Rajk László állítólagos bűnsegédjének ügyét

Mivel a halálra ítélt és kivégzett Rajk Lászlót utólag, 1955-ben felmentették a vádak alól, a bíróságnak fel kell mentenie azt a rendőrtisztet is, aki Rajkot a hajdani ítélet szerint a népellenes bűntettek elkövetésére buzdította és besúgónak szervezte be.
A felülvizsgálati indítvány szerint Bokor Lajos rendőr tisztviselő csak előterjesztéseket készített, nem volt önálló döntési joga, így a népbírósági rendeletben megfogalmazott népellenes bűntettet eleve el sem követhette. Másfelől nem lehet bűnsegéd, bűnrészes olyan népellenes bűncselekményben, amely miatt az eredetileg elkövetőnek tekintett Rajk Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1955 novemberében jogerősen felmentette - olvasható a cikkben.

A Bokor ellen szóló, 1950-ben született ítélet az ügyészség szerint így törvénysértő. Indítványozzák, hogy a Kúria nyilvános ülésen tárgyalja meg az ügyet, és a néhai elítéltet a népellenes bűncselekmények vádja alól bűncselekmény hiányában mentse fel. A lap értesülései szerint a különleges esetről október elsején tárgyal a Kúria büntetőtanácsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János tanácsadója lett a Mazsihisz volt igazgatója

A Magyar Hírlap értesülése szerint Zolnai Gusztáv szeptembertől segíti a kormány munkáját. A… Tovább olvasom