Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Újratárgyalják az autópálya PPP-projekteket

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiválasztotta a jogi tanácsadót közbeszerzési pályázaton a köz- és magánszféra (public-private partnership - PPP) részvételével épült autópálya projektek felülvizsgálatához, a szerződések újratárgyalásához.
A közbeszerzési értesítőben megjelentek szerint a Dr. Abay Ú Dr. Török ügyvédi Iroda 17 millió forintért végzi el a PPP keretében megvalósított M6 autópálya Érdi tető-Dunaújváros, az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd, az M6/M60 gyorsforgalmi út Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszai és az M5 autópálya szerződéseinek a felülvizsgálatában a jogi tanácsadást és képviseletet.

Orbán Viktor kormányfő tavaly októberben jelentette be, hogy felülvizsgálják a PPP szerződéseket. A PPP projekt lényege, hogy az állami és a magánszféra összefogásával a beruházást a magánbefektető építi fel és üzemelteti a szerződésben vállalt futamidőig, rendszerint 20-30 évig. Az állam ez idő alatt fizet a használatért, majd a futamidője lejártával a létesítmény állami tulajdonába kerül.

Az idén júliusban Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetője az Országgyűlés gazdasági bizottságában elmondta, hogy a PPP-szerződések újratárgyalása nélkül azok háromezer milliárd forint terhet jelentenének a költségvetésnek. Akkor bejelentette, hogy eddig 100 PPP-szerződést vizsgáltak felül és megjegyezte, hogy az autópálya projekteket elkülönítetten kezelik. Az idei költségvetésben 120 milliárd forintot irányoztak elő a PPP-projektek kiváltására, ebből az M5-ös és az M6-os autópálya kiadások 99,1 milliárdot tesznek ki. Az M5-ös autópálya utolsó szakaszát 2006-ben, az M6-osét tavaly márciusban adták át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisgyerekek kapcsolhatták fel az Országház díszkivilágítását

Az Országház Vadásztermének erkélyéről követhették figyelemmel az ünnepi tűzijátékot, majd… Tovább olvasom