Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Újraszervezik: nyolc egészségügyi térség lesz

Az egészségügy újraszervezése során megmarad a szabad orvos- és intézményválasztás, ám az ország területét nyolc térségre osztják fel, és csak ezeken belül lesz korlátlan a választás.
Az egészségügy újraszervezése során megmarad a szabad orvos- és intézményválasztás, ám az ország területét nyolc térségre osztják fel, és csak ezeken belül lesz korlátlan a választás; másik körzetbe csak azok mehetnek, akiknek 45 percnél többet kell utazniuk az adott térségben kijelölt intézményhez, és ezt jelentősen (tíz perccel) le tudják rövidíteni - írta csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz.

A hetilap szerint az új ellátórendszer megszervezéséhez a szakmai kollégiumokkal minden betegséget négy csoport valamelyikébe soroltattak az ellátás bonyolultsága alapján, és az összes kórképre vonatkozóan megállapították, milyen eszközre, szakemberre van szükség a biztonságos betegellátáshoz. Ezek után megnézték, hogy a jelenlegi intézményrendszer osztályai mely feltételcsoportnak felelnek meg.

A Heti Válasz birtokában levő, a traumatológiára vonatkozó leírás szerint például egy „sima" lábtörés ellátásához 24 órás szolgálatban egy baleseti sebészt, laboratóriumi hátteret és - egyebek között - röntgent kell biztosítani. Ehhez összesen négy főállású traumatológust kell alkalmazni. Ahol erre képtelenek, ott nem biztosítható a sérültek számára megfelelő ellátás, ezért nem is működhet a jövőben baleseti sebészet.

A lap közli a traumatológiai ellátás országos térképét, amely bemutatja, mely intézmények jutnak május elsejétől is szerephez az ellátásban, és az ország mely területei mely kórházhoz tartoznak majd. Minden egyes orvosszakmához más térkép tartozik majd, és szakmánként változik az országos hálózatban részt vevő intézmények köre - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felsőoktatás jövőjéért: hallgatói demonstráció lesz Budapesten

Demonstrációt tartanak csütörtökön az oktatási államtitkárság előtt a Hallgatói Önkormányzatok… Tovább olvasom