Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Újrakezdődik Kulcsár Attila büntetőpere

Új elsőfokú eljárás kezdődik Kulcsár Attila és társai ügyében szerdán a Fővárosi Bíróságon (FB); a büntetőperben a következő három hónapra 18 tárgyalást tűztek ki.


A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 1998 és 2003 közötti cselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. A vád lényege szerint Kulcsár a Kereskedelmi és Hitelbank brókercége, a K and H Equities munkatársaként jogosulatlanul forgatta állami és magánbefektetők pénzét.

A Fővárosi Főügyészség javarészt a 2003 nyarán Ausztriában kézre kerített elsőrendű vádlott ügyészségen tett, magát és társait terhelő vallomásai alapján emelt vádat 2005-ben. A megvádolt állami cégvezetők, magánbefektetők az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket, csakúgy, mint a bank megvádolt egykori vezetője, Rejtő E. Tibor.

Az összesen 24 vádlott ügyében a Fővárosi Bíróság (FB) 2008-ban hirdetett elsőfokú döntést, amelyben Kulcsárt 8 évre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra, néhány társát többéves letöltendő szabadságvesztésre és sok tízmilliós vagyonelkobzásra ítélte. Ezen túlmenően előzetes letartóztatásba helyezte az egykori brókert.

A fellebbezések folytán 18 vádlott ügyében másodfokon folytatódott a büntetőper. Kulcsár többéves hallgatás után a perben megszólalt, több érdemi, sok vonatkozásban az addigi vallomásaitól eltérő nyilatkozatot tett, majd azt fejtegette, hogy az éppen az ő korábbi vallomásain alapuló ügy nagyrészt még nincs felderítve, de a megismételt eljárás során majd segít a hatóságoknak.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2010. május 27-én megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az FB ítéletét és az ügyben új elsőfokú eljárásra utasított. Az ítélőtábla az új eljárás elrendelésekor Kulcsár Attilát kiengedte az előzetes letartóztatásból, az elsőrendű vádlott azóta a főváros területére vonatkozó lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője november 11-én az MTI-t arról tájékoztatta, hogy nincs újabb vádirat Kulcsár Attila ellen; a főügyészség a megismételt eljárásban nem változtatja meg a korábbi minősítést.

Skoda Gabriella akkor azt közölte: az ügyben - a másodfokú bíróság végzésében foglaltaknak megfelelően - 2010. október elején átiratban nyilatkozott az ügyészség a megismételt elsőfokú eljárás lefolytatására kijelölt bíróságnak arról, hogy az eljárásban nem kívánja megváltoztatni a korábbi elsőfokú eljárásban fenntartott tényállást és minősítést. Ez azt jelenti, hogy a vád tárgya továbbra is különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 01. 12:47
    „Nocsak miért is húzódik ez az ügy is évek óta? Ha ki cenzurázzák a véleményt, akkor még továbbfog húzódni az biztos! Vagy ez asajtó is csak e rendszer csicskásai egyike?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szakszervezetek szerint elfogyott a türelem

A szombati szakszervezeti demonstráció az első olyan jelentős érdekvédelmi megmozdulás, amely… Tovább olvasom