Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Újraindulnak a jelenlegi polgármesterek

Ivánban tizenhat évi polgármesterség után ismételten elindul a választásokon Linter Tibor.
Alig egy hónap múlva ismételten szavazunk. Most éppen az önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre. Ivánban Linter Tibor igazi közszolga. Tizenhat évi faluirányítás után sem fáradt el, érez még magában annyi erőt, hogy ötödször is elinduljon. A településen eddig még szóbeszédet sem lehetett hallani arról, hogy lenne kihívója. Mi a titok? – kérdeztük Linter Tibortól.

Társadalmi megbízatásban

– Az emberek között kell lenni, nem tehetem meg azt, hogy az irodából irányítom a települést – mondja a társadalmi megbízatású polgármester. – Ivánban minden intézmény működik. Van iskolánk, óvodánk, valamint körjegyzőség. Sajnos kevés nagyobb vállalkozás működik a községünkben. Ez pedig a foglalkoztatottság szempontjából hátrányosan érint bennünket. Az elmúlt másfél évtizedben elértük, hogy tíz község gesztoraként bevezettettük a földgázt. A jövőre nézve nagy tervünk, hogy a településen kiépüljön a szennyvízcsatorna-hálózat. Felelőtlenül viszont nem vágunk bele a projektbe, mert a lakosság tűrőképességét is figyelembe kell vennünk. Különösen úgy, hogy sem iparűzési, sem más egyéb adót nem vetettünk ki.

Korábban könnyebb volt

Linter Tibor elmondta még, a ’90-es évek elején könnyebb volt a települést irányítani, mint most. Talán azért, mert akkor még nagy várakozással tekintettek a falvak az önállóságra, az önkormányzatiságra.

Szennyvízcsatorna Pusztacsaládon

A szomszédos településen, Pusztacsaládon Balogh Ferencné – a jelenlegi polgármester – is elindul a választáson. Az esetben, ha nyerne, a harmadik ciklusát kezdhetné meg. Esetleges más indulókról egyelőre még nem hallottak a 282 lakosú településen. Az iskola még 1972-ben szűnt meg, de a településen élők és a gyerekek is hozzászoktak, hogy Ivánba járnak át tanulni. A polgármester asszony szerint nemcsak az iskola lehet közösségformáló helyszín, illetve erő, hanem a településen működő civil szervezetek is.

Mindenesetre a faluban most az a legnagyobb öröm, hogy idén elkészült és rá is köthettek a szennyvízcsatornára.
Az intézmények, az orvosi rendelő és a gyógyszertár a néhány kilométerre lévő Ivánban működik. Igaz, manapság már szinte minden házhoz megy, legyen szó kenyérről, gázpalackról vagy éppen gyógyszerről. A településen nagyobb vállalkozás nem működik, az önkormányzat viszont egy közhasznú munkást foglalkoztat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom