Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Újraindulnak a jelenlegi polgármesterek

Agyagosszergény polgármester asszonya és Fertőboz első embere is úgy döntött, ősszel újraindul a választáson. Pedig egyikük sincs könnyű helyzetben; falujukat ezernél kevesebben lakják, a pénz kevés, a jövő bizonytalan.
Az önkormányzatok megújításának kormányzati ígérete miatt vidéken most bizonytalannak érzik a jövőt. Ezzel együtt mindenütt készülnek az őszi, helyhatósági választásokra. Ki úgy, hogy elhatározta, megméretteti magát, ki úgy, hogy eldöntötte: befejezi polgármesteri pályafutását. A Kisalföld annak próbál meg utánajárni, ami a legtöbb községben egyelőre csak szóbeszéd: ki lesz az új polgármester? Ezúttal Agyagoszergény és Fertőboz első embereit kerestük fel.

Lemond a főállásról

Agyagosszergényben Ratatics Tiborné polgármester úgy döntött, miután túl van a tanulóéveken és az első ciklus nyújtotta fontos tapasztalatokon, ősszel újra megméretteti magát és indul a faluvezetői székért. Kihívóról egyelőre nem hallott, de véleménye szerint biztosan lesz, mert négy éve is hárman indultak. Egyik legfontosabb fogadalma – s egyben ígérete is a kampányban –, hogy bár az elmúlt négy évet főállású polgármesterként dolgozta végig, megválasztása esetén a jövőben társadalmi megbízatásban látná el feladatait.
– A falum költségvetése nem bír el egy főállású vezetőt, ezért úgy döntöttem, bár szívesen folytatom, a közösség érdekében ugyanezt a munkát elvégzem társadalmi megbízatásúként is – mondja erről Ratatics Tiborné. A tisztán látás érdekében azonban hozzáteszi: – Szilárd meggyőződésem, azok a vezetők tudnak mindenütt ott lenni a döntéseknél, a tűz közelében, az elosztások élvonalában, akiknek a hivatal a munkahelyük, s nincs más dolguk, mint a község ügyeinek intézése.

A kevésből kell fejleszteni

A polgármester asszony nem titkolja, nehéz ciklus áll mögötte. – Nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik. Az első esztendők tanulóévek, sok-sok pozitív és negatív tapasztalattal. Most már elmondhatom, jól átlátom a rendszert. Látom azt is, hogy nem az a művészet, mint azt olvastam a minap, hogy miként lehet elosztani a pénzt, hanem az, hogy a kevésből, a majdnem semmiből kell mégis fejlődést produkálni.
Agyagoszergény hátrányos helyzetben van, „önhikis” település. De ahogy Ratatics Tiborné fogalmazott, ez is lutri. Idén sikerült ezen a címen 21 millióval megtoldani a költségvetésüket, így az 128 millió lett, de ebből fenn kell tartaniuk az iskolát, az óvodát is. Előbbiben így is összevont osztályokban tanítanak, utóbbiban is egy csoportban dolgozik a két óvónő és a dajka. A kis falu számára hatalmas teher az önálló intézmény, ezért már tárgyalnak arról, hogy miként lehetne tagintézményként optimálisabban megoldani a működtetésüket.

Másfél ciklus után

Henn Márton hat évvel ezelőtt vette át elődjétől Fertőboz irányítását. Azóta már megnyert egy választást, s erre készül most is. Társadalmi megbízatásban látja el az aprócska, ám gyönyörű település irányítását. A mindössze 267 lakosú Fertőboz lehetőségei a nemzeti park ölelésében meglehetősen korlátozottak, hiszen ipar ide nem települhet, ugyanakkor a környezet lehetőségeket is jelenthet a falu számára.
– Csakis az idegenforgalom nyújthat számunkra kitörési pontot – véli a polgármester, aki ezenkívül még a szélerőműrendszer telepítésében lát – esetleg – lehetőséget.
Fertőbozon a költségvetés mindössze harmincmillió forint, s csupán a jegyzőség önálló. Iskolásaik, óvodásaik Nagycenkre járnak, ahogy az orvosi ellátást is ott kapják a társulási szerződésnek megfelelően.
Henn Márton egyelőre nem hallott még ellenfelekről, pedig a korábbi években azok is akadtak. Ám az elkötelezett polgármester úgy véli, még ha el is bukna a választásokon, falujáért akkor is kész tovább dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorserleg

a legjobb horgásznak

A Szigetköz Horgász Egyesület augusztus 20-án, vasárnap rendezi meg 28. alkalommal Ásványrárón a… Tovább olvasom