Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Újra támad a belvíz

Az éjszaka újabb családokat telepítettek ki a belvíz által veszélyeztetett területekről. Az országban már 78 embernek kellett elhagynia otthonát. Továbbra is Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye, ezen belül is Mikepércs, Hajdúhadház, valamint Karcag a legveszélyeztetettebb körzet.
Az éjszaka újabb családokat telepítettek ki a belvíz által veszélyeztetett területekről. Az országban már 78 embernek kellett elhagynia otthonát. Továbbra is Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye, ezen belül is Mikepércs, Hajdúhadház, valamint Karcag a legveszélyeztetettebb körzet. Jelenleg 140 ezer hektár van víz alatt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig nemcsak a házakat, hanem a temetőket is veszélyezteti a belvíz.

A Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen 100 lakóházat, az ingatlanok 60%-át veszélyezteti a belvíz. A településen gondot okoz, hogy sok esetben csak több száz méter hosszú csöveken vagy szippantó autóval tudják a vizet elszállítani. A gyors levezetés érdekében a régi csatornarendszert is kimélyítették. Ennek ellenére szombat óta alig csökkent a vízzel elárasztott utcák száma.

Közben Hajdúhadházon normalizálódott a helyzet. Hétfő este óta már csak elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A városban a fertőtlenítést csak akkor tudják elkezdeni, ha valamennyire felszárad a talaj.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében már nemcsak a házakat, hanem a temetőket is veszélyezteti a belvíz. Több településen betiltották a temetéseket a magas talajvíz miatt. Akik mégis ragaszkodnak a hagyományos gyászszertartáshoz, azoknak egy másik városban kell eltemetniük hozzátartozójukat.

Több településen már egyáltalán nem, vagy csak részlegesen lehet koporsós temetést tartani. Jászladányon, Jászdózsán, Karcagon, Kunhegyesen, Törökszentmiklóson, Mezőtúron már csak hamvasztást vállalnak. A Jászság legnagyobb részén pedig csak bizonyos parcellákon engedélyezik a hagyományos gyászszertartást. Törökszentmiklós már tavaly nyár óta küzd a magas talajvízzel. Náluk azóta nem lehet földbe temetni.

A temetőket az ÁNTSZ szakemberei járják. Ők döntik el a temetkezési jogszabály alapján, melyik sírkert alkalmas, és melyik nem a koporsós temetésekre. A hagyományos koporsós teremtést szüneteltetni kell, ha a talajszinttől 2,5 méternél magasabbra emelkedik a talajvízszint.

A törökszentmiklósi temetőben már eddig is több tízmilliós kárt okozott a magas talajvíz, nem beszélve az erkölcsi veszteségről. Éves szinten csak a városban 150 ember családját érinti ez a probléma. A megyében pedig még ennél is jóval többet.

Időközben a Hortobágy-Berettyón másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. A borzi vízmércénél 305 centiméteres vízállást mértek a folyón, ezért volt szükség a készültségi fok növelésére.

A Berettyó közben teljes szakaszán apadni kezdett, de a még mindig magas vízállás miatt továbbra is fenntartják az első fokú árvízvédelmi készültséget. Hasonló a készenlét a Kállón, az Éren viszont megszüntették a védelmi készültséget.

A térségben tovább nőtt a belvíz, amely már megközelíti a 26 ezer hektárt. Újabb négy védelmi szakaszon kellett másodfokúra emelni a védelmi készültséget, így a 12 védelmi szakaszból immár 10 védelmi szakaszon - a Berettyó-Sebes-Körös közén, a Hortobágy-Berettyó mentén, a Tisza mindhárom szakaszán, a Kálló, valamint a Kondoros mentén, Hajdúszoboszló, Debrecen és Nyírábrány térségében - másodfokú, további két szakaszon első fokú a készültség. A szivattyúk naponta már 2,7 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba. A védekezésben csaknem kétszázan vesznek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom