Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Újra Sundance Filmfesztivált Park Cityben

Az Egyesült Államokban az idén január 16-26. között tartják meg az évente szokásos Sundance Filmfesztivált.
A Utah állambeli, Park Cityben Robert Redford filmszínész, rendező és producer alapított Sundance elnevezéssel nemzeti parkot és üdülőtelepet még az 1960-as években. 1981-ben hasonló néven alapítványt jegyeztetett be, melyre később intézet épült, s ennek keretében rendeznek évente filmfesztiválokat.

A Sundance elnevezés egy kiváló filmnek köszönhető, nevezetesen az 1969-ben forgatott Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernnek, amelyben felejthetetlen alakítást nyújtott Redford és Paul Newman (nem utolsó sorban a szellemes forgatókönyvírónak köszönhetően.)

A Sundance Filmintézetet a hivatalos stúdióktól független fiatal filmkészítők támogatására alapították. Redford tisztában volt azzal, milyen nehéz a hollywoodi főáramlattól független filmet készíteni, illetve a már kész alkotásokat megismertetni a világgal. Az intézet sokféle művészeti tevékenységnek ad otthont, szervezésében képzési programokat indítanak, fesztiválokat rendeznek a világ több pontján. Éves költségvetése 10,6 millió dollár, tevékenységét 25 tagú tanács irányítja. Minden év januárjában rendezik meg a filmfesztivált, amely mára a független film legfontosabb fórumává lépett elő. Küldetése elsősorban a filmek megismertetése. A mozgalom igazi sikere 1989-ben kezdődött, korábban ugyanis a bemutatott filmek nem arattak átütő sikert. Akkor azonban levetítették Steven Sodebergh Sex, hazugság, videó című művét, amely a kritikai elismerés mellett jelentős anyagi hasznot is hozott.

A filmre felfigyelt az álomváros is, s ez a figyelem jót tett a fesztiválnak, egyre több sztár látogatta meg. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler és Quentin Tarantino. Robert Redford 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amellyel a Sundance keretében kifejtett rendezői, produceri, valamint "tehetségkutatói" munkásságát is elismerték. Az alapítvány és az intézet támogatásával műhelygyakorlatokat tartanak külföldön is, - Magyarországon 1997 óta rendeznek ilyen stúdiumokat. A közép- és kelet-európai forgatókönyvírói stúdium egyik fő szorgalmazója Gazdag Gyula filmrendező volt, aki tanít az Egyesült Államokban és a Sundance Institute munkatársa. Az amerikai földrészen komoly erkölcsi elismerésnek örvendenek a Sundance-műhelyekben megmérettetett forgatókönyvek, melyek legjobbjaiból filmek is készülnek.

Redfordnak ma már saját tv-csatornája is van, a Sundance Channel. Azzal a céllal jött létre, hogy a Sundance filmfesztivál légkörét és filmjeit még szélesebb nézősereg elé tárja, s főként játékfilmek bemutatására vállalkozik. A Sundance csatornát hét amerikai nagyvárosban, köztük New Yorkban, Washingtonban, Los Angelesben és San Franciscóban mintegy ötmillió háztartásban lehet fogni. Redfordék egy újabb csatorna beindítására is készülnek, amely dokumentumfilmeket sugározna. Külön internetes szolgáltatásuk a Sundance Online Festival, amelynek révén a szervezet saját honlapjáról elindulva lehet filmeket megtekinteni.

A tavalyi Sundance fesztivál meghatározó témája volt a 2001. szeptember 11-i tragédia, több dokumentumfilm foglalkozott a terrortámadással kapcsolatos eseményekkel.

A 2003-as fesztivál az 1960-1970-es évek világát állítja középpontba. Két sztár, Matt Dillon és Salma Hayek színészek rendezői oldalukról mutatkoznak be. Dillon filmjét a City Ghostot és Hayek művét, a The Maldonado Miracle-t több ezer pályamű közül választották be a programba. A dokumentumfilmek kategóriájában portréfilmet vetítenek a magyar származású fotósról, Robert Capáról, aki a spanyol polgárháborúban és a második világháborúban készített fotóival vált híressé. A program-sorozat keretében közel húszezer néző több mint 125 teljes estét betöltő játék-, illetve dokumentumfilmet és 60 rövidfilmet tekinthet meg.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elit iskola vagy nyugodt gyerekkor?

Mi a jobb a gyereknek: ha egy erős, magas követelményeket állító középiskolába kerül, vagy ha a… Tovább olvasom