Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Újra napirenden a lisztáremelés

A forint gyengülése tartósnak látszik, így az export erősödése várható mind a liszt, mind a búza esetében – nyilatkozta lapunknak Csordás S. Tibor, a Pannonmill Rt. vezérigazgatója. A társaság vezetője beszélt arról is, hogy teljes kapacitással őröl a tavaly átadott új csornai malom.
Egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról (Kisalföld, 2005. április 8.), hogy Csornán befejezéséhez közeledik az új malom építése, amit zöldmezős beruházással valósított meg a Pannonmill Rt., Magyarország legnagyobb malomipari vállalata. Júniusban pedig arról számolhattunk be (Kisalföld, 2005. június 23.), hogy átadták a szinte személyzet nélkül működő üzemet.
Az azóta eltelt időszak történéseiről kérdeztük a részvénytársaság vezérigazgatóját, Csordás S. Tibort.

Ingázás, továbbképzés

– A malom teljes kapacitással őröl – kezdte Csordás S. Tibor. – Szerencsére a leállított malmainkból sikerült megnyerni a legjobb szakemberek jelentős részét, hogy vállalva az ingázást, Csornán dolgozzanak. Annak ellenére, hogy kiváló szakemberekről volt szó, mindenkinek egy hosszabb továbbképzésen kellett elsajátítania az új technika kezelését. Ez a tanulás éppen ezekben napokban folytatódik párhuzamosan a termeléssel. A termelési és raktározási logisztika a keksz típusú lisztek miatt kicsit bonyolultabb, de már ez a terület is rendben van. Az üzem napi szinten összedolgozik a komáromi malommal és szükség szerint kisegítik egymást.

Mérséklődő veszteség

– Mi a helyzet a búzaárakkal és -minőséggel, hogyan alakultak a lisztárak?
– A minőségi búza árát mára stabilan „megtámasztja” az intervenciós ár, de nem sok felajánlás van. Szerencsére a régió gyengébb minőségű árukészlete aratás után az osztrákok felvásárlása folytán elhagyhatta az országot. A liszt árában tavaly júniusban volt enyhe emelés, de ennek egy része nem sokkal utána elveszett. Sajnos az ágazat több éve tartó veszteséges termelése ezzel nem szűnt meg, csak mérséklődött. Mára ez oda vezetett, hogy körülbelül jó két év alatt a malmok száma felére csökkent az országban. A koncentrálódó malomipar kapacitása is csökkent, még úgy is, hogy új második generációs malmok is épültek. Ez a lisztárakat is elmozdította.
Év elején az exportárakat meg tudtuk emelni, április során pedig a hazai vevőinknél jelentettünk be áremelést 10–12 százalékos mértékben.
Az északi szomszédunknál a magyarral azonos a liszt ára, de nyugatabbra tekintve láthatjuk, hogy a mi áraink nagyságrendekkel alacsonyabbak.

A tavalyihoz hasonló év

– Milyen új búzaárakkal számolnak aratáskor, s egyáltalán elkezdték-e már a felvásárlási előkészületeket?
– A termeltetési szerződések megkötése folyamatban van a jóváhagyott keretekig. A technikai feltételek biztosítása a karbantartási munkákkal elkezdődött és június közepére be is fejeződik. Nem gondolom, hogy alacsony árak lesznek aratáskor és emiatt a spekulációs felvásárlás kisebb teret kap. Az intervenció biztonsága mellett a klasszikus kereskedelem erősödésével számolok. A vetésterület a szokásos, a vetések állapota kielégítő, így hasonló mennyiséget várok, mint ami tavaly termett. A forint gyengülése tartósnak látszik, így az export erősödése várható mind a lisztnél, mind pedig a búzánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó,… Tovább olvasom