Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Újra lehet pályázni ablakcserére

Folytatás az 1. oldalról.

Jó tudni azt is, hogy az új rendszerben az állami támogatáshoz kedvezményes hitel is kapcsolódik, így azok is felújíthatják otthonaikat, akik nem rendelkeznek önerőt jelentő pénzügyi forrással. A GKM erre a célra 2,6 milliárd forintot szán. A Sikeres Magyarországért Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram kamata jelenleg 6,4 százalék.
Ami változatlan, hogy a lakástulajdonosok továbbra is külső hőszigetelésre, nyílászárócserére, illetve energiaellátó berendezések cseréjére pályázhatnak támogatásért. Cél, hogy évente 14–15 ezer hagyományos építésq lakást korszerqsítsenek az országban. Ahhoz, hogy ezt az adatot értelmezni tudjuk, nézzük a győri statisztikát: a megyeszékhelyen az elmúlt öt évben 4547 lakásban cseréltek ablakot, hőszigetelést; s ma még mindig 2500 pályázat „lóg a levegőben”, magyarán vár a kedvező elbírálásra.
A lakossági energiatakarékossági programmal egyidejqleg tehát a lakossági megújuló energiahordozók felhasználásának növelését elősegítő pályázatot is elindítja a GKM. Támogatásért lehet pályázni, például napkollektorokhoz, hőszivattyúkhoz vagy egyéb megújuló energiahordozóval üzemelő beruházásokhoz. Ezeknél a beruházásoknál nincs előírt építési forma és új építésq lakásoknál is lehet pályázatot benyújtani. Ennek feltételrendszere döntően megegyezik a lakáskorszerqsítési pályázatokéval. Eltérést jelent, hogy a drágább beruházási költségq megújulóenergiahordozó-ellátásra irányuló pályázatnál magasabb összegq hitelt lehet felvenni. 2007-ben várhatóan mintegy 3 ezer lakásnál valósulnak meg így megújulóenergiahordozó-felhasználást növelő beruházások.
A program keretében 15 százalékos, maximum 265 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyerhetnek el a pályázók.
Ami talán a legfontosabb: mennyit tudnak spórolni ezzel a lakástulajdonosok? A korábbi energiatakarékossági programok tapasztalatai szerint a 900 ezer–1 millió forint közötti beruházással a hagyományos építésq lakásoknál átlagosan mintegy 30 százalékkal csökkent az energiafelhasználás. Az átlagos megtakarítás tüzelőolaj esetében évi 190 ezer forinttal, földgáz esetében évi 68 ezer forinttal mérsékli a háztartások energiaszámláját. A 900 ezer forintos beruházás így tüzelőolaj-fqtés esetében körülbelül 5 év alatt, földgáz esetében közel 13 év alatt térül meg. (A kimutatott gazdaságosság természetesen csak átlagos viszonyokra, mai árakon értelmezhető.)
A pályázati anyagokról bővebben a GKM honlapján – www.gkm.gov.hu címen – olvashatnak.

Sopronban 2679 lakás

Sopronban a 2001– 2005 közötti időszakban 2679 lakást érintett az iparosított technológiájú lakóépületek energiatakarékos felújításának programja, ami nemcsak ablakcserét, hanem fqtésirendszer-korszerqsítést és épületszigetelést (födém és homlokzat) is tartalmazott. A 2005. évi pályázatok eredményeként 998 lakás kivitelezése befejezés előtt áll. A 2006. évi program keretében benyújtott pályázatok 1608 lakást érintenek. Ezek között már vannak elbírált, támogatott pályázatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom