Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Újra kevesebb baromfi fogy

A madárinfluenzáról terjedő romániai hírek ismét visszavetették a hazai baromfihús forgalmát.
A nagy baromfi-feldolgozó társaságoktól pénteken nem sikerült információt szerezni, de a megyeszékhely élelmiszer-áruházaiban mindenütt a baromfihús iránti érdeklődés lanyhulásáról számoltak be. A forgalom ugyan nem csappant meg olyannyira, mint a téli hónapokban, de például az egyik szaküzlet a szokásosnál 40–50 százalékkal kevesebb baromfihúst értékesített.

A csirkeüzlet egyik legrégebbi győri szereplője a Tuboly család: az 1968-as – akkor gazdasági könnyítéseket hozó – reformot követően a hetvenes évek közepére a Tuboly-keltető fogalommá vált a kistermelők körében. Akkoriban még szokatlannak számító reklámtábláikkal, újsághirdetéseikkel az „új gazdasági mechanizmus" nyújtotta lehetőségekre irányították a figyelmet. Tuboly János vállalkozó később Kanadában próbált szerencsét, s bár azóta ismét itthon van, a csirkeüzletet öccse, Ferenc viszi tovább.

– Keltetéssel, csirke-előneveléssel foglalkoztunk akkoriban, a megrendelők igényei szerint – emlékezik vissza Tuboly Ferenc. – Amikor átvettem a vállalkozást, éppen kétezer tojókacsát tartottunk a Győrszentiván melletti tanyán, Szarkaváron. A körülmények igazából nem voltak megfelelőek ilyen nagy állomány tartására, úgyhogy egyik télen a kacsák „meg is ették az autómat": hajnalokra akkora mínuszok lettek, hogy mire az udvarban mindenütt összeszedtem a tojásokat, addigra „megfagytak": terméketlenné váltak. Ez volt az első nagy veszteségem.

Tuboly Ferenc a későbbiekben már óvatosabbá vált. Amikor például a nyolcvanas évek végén a keltetőkkel szembeni követelmények megszigorítása olyan mértékű beruházást követelt, amelynek megtérülése túlságosan nagy kockázattal járt, inkább felhagyott az egésszel. Azóta egyrészt több lábon áll – mangalicát és pecsenyebárányt is tart –, másrészt a csirkénél a kockázatot a lehető legkisebbre csökkentette. Nagyüzemi nevelőkből vásárolja a félkész, kész broilert, s odahaza további két-három hét tartással „háziasítja", vagy ahogy ő mondja, hagyományos takarmánnyal, kukoricával „besárgítja a húsát". A kész csirkére az évek során bizalmi alapon törzsvásárlói köre alakult, ezért most nem érezte meg különösebben a madárinfluenza miatti piaci sokkot.

– Nagyon bízom benne – mondja –, hogy most, a kormány ígérete szerint lehetővé teszi az őstermelőknek heti kétszáz baromfi levágását, feldolgozását, piacra vitelét. A fogyasztók ugyanis még csak most kezdik felfogni, mit jelent az, hogy az élelmiszer bizalmi termék: hogy milyen fontos annak ismerete, honnan kerül az étel az asztalukra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom