Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Újra készülhetnek a kistelepülések pályázói

Országszerte óriási várakozás övezi az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) hármas tengelyének hamarosan ismét megnyíló forrásait.

Ami azt jelzi, hogy a kistelepülések nem fogytak ki az ötletekből: a mikrovállalkozások, a falusi turisztikai szolgáltatók, a civil szervezetek és az önkormányzatok is készen állnak az újabb fejlesztésekre.

Biztosra vehető, hogy a turisztikai fejlesztéseket célzó kiírás különösen megmozgatja a jelentkezők fantáziáját, az idegenforgalom ugyanis az a terület, amitől áttörést remélnek. A szálláshelyfejlesztésre szánt források sokak terveinek valóra válását segíthetik, természetesen elsősorban a falusi vendéglátóhelyek kínálatának bővítésével, minőségük javításával.
A következő időszakban arra szeretnék ösztönözni az érintetteket, hogy minél több szolgáltatót vonjanak be az idegenforgalom élénkítésébe. Annál is inkább, mert még mindig nincsenek eléggé kihasználva a vízi turizmusban rejlő lehetőségek, és ezen a téren látványos eredményeket lehetne elérni.

A mikrovállalkozásoknál a megújuló energiaforrások jobb kihasználása, a vállalkozásfejlesztés haladó technikáinak elsajátítása, illetve a helyi élelmiszer-feldolgozás feltételeinek javítása – ideértve a tejtermékeket és hentesárukat előállító termelők projektjeit – szerepelnek a tervek között.

Miután célszerű, sőt, kifejezetten ajánlott összehangolni a III. tengely beruházásait a LEADER-projektekkel, a LEADER november 16-i lezárultával egy hónapra, december közepéig megnyíló intézkedésekre még nagyobb figyelem irányul majd.

Szintén a mikrovállalkozások aktivitására számítanak a leginkább Dél-Dunántúlon, ahol a zselici térségben összesen 1,5 milliárd forintot használhatnak fel a négy támogatási célra. Még így sem elég a forrás, legalábbis az igényekhez képest, de számottevő. A legkülönbözőbb területeken tevékenykedő cégek aktív részvételére számítanak a november közepén induló időszakban, és az eddigi jelzések szerint bőven lesz is jelentkező.

Sokat remélnek a falumegújítást célzó támogatásoktól is, hiszen a térség községeinek önkormányzatai önállóan nem engedhetnék meg maguknak a közösségi terek, épületek, parkok felújítását.

A várakozások szerint az ország északkeleti csücskében is a turizmus és a mikrovállalkozások fejlesztése lesz a két fő csapásirány. A közel 90 ezer lakost számláló szatmári térségben markáns szerep jut az idegenforgalomnak, aminek bázisát a környék irodalmi múltja, az erre alapozott emlékhelyek és a kiegészítő szolgáltatások adják. Ám a vendégeket csak akkor lehet idevonzani és néhány napig itt is marasztalni, ha sokrétű szolgáltatási kínálatot sikerül eléjük tárni, kezdve a gasztronómiai különlegességektől a kulturális élményeken át az aktív kikapcsolódási lehetőségekig – mindezeket támogatja az ÚMVP.

Persze nem mindenütt lehet a turizmus a vezérfonal: a környéken is számos olyan falu akad, amely kevéssé látogatott és egészen más gondokkal küzd. Az eldugott községekben a munkahelyteremtés és a közösségfejlesztés kerül a középpontba. Néhány új vállalkozás tucatnyi embernek adhat munkát, a közösségek pedig új erőre kaphatnak a megújuló terekben indított programokba bekapcsolódva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a férfi, akit hátba lőttek Budapesten

A férfit egyelőre tisztázatlan körülmények között hátba lőtték. Tovább olvasom