Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Újra kap ebédet kétszázhatvan gyerek Baranyában

Vállalkozások adományának köszönhetően egy hét után újra kapott meleg ételt hétfőn egy iskola, illetve két óvoda kétszázhatvan gyereke Baranyában; a konyhát üzemeltető, több mint 7,5 millió forintos tartozást felhalmozó egyházasharaszti iskola a múlt hét óta nem tudja finanszírozni az ebédet.

Vida Dezső, Egyházasharaszti független polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: budapesti és baranyai székhelyű, de az egész országban dolgozó vállalkozások ajánlottak fel adományokat. "Volt, aki élelmiszerrel, más pénzzel segített. Az első szállítmány hétfőn érkezett, a következőt keddre várjuk" - tette hozzá a polgármester.

A polgármester úgy számol: a már megérkezett és a várható segítségnek köszönhetően a nyári szünetig biztosítani tudják Egyházasharaszti általános iskolájában és óvodájában, valamint a szomszédos siklósnagyfalui óvodában az ebédet. Hangsúlyozta: ez ideiglenes megoldás, így a tavaszi szünetet követően tárgyalásokat kezdeményeznek olyan hivatalokkal, amelyek segíthetnek hosszú távon megoldani a problémákat.

Vida Dezső a múlt héten arról számolt be: az iskola már februárban jelezte az illetékes minisztériumnak, hogy segítségre szorul, de csak egy elutasító levelet kaptak a tárcától, miután a fenntartónak kell jelezni a problémát. A túlélésért küzdő egyházasharaszti önkormányzat sem tud segíteni az iskolának - mondta akkor Vida Dezső, aki szerint egy-két hónapon belül nekik is komoly finanszírozási problémáik lesznek. Az elmúlt hetekben már két alkalmazottól, egy pénztárostól és könyvelőtől is meg kellett válnia a polgármesteri hivatalnak - tette hozzá.

A mintegy kétszázhatvan gyerek ellátásáról gondoskodó oktatási intézmény több mint 7,5 millió forintos tartozást halmozott fel az elmúlt időszakban, így már a beszállítókat sem tudja kifizetni. A polgármester szerint ez nem az oktatási intézmény hibája, egyszerűen a csökkentett normatívából és a megemelkedett költségekből már nem tudott gazdálkodni az iskola.

Egyházasharaszti és Siklósnagyfalu az ország egyik legszegényebb térségével, a Baranya déli részén található Ormánsággal szomszédos. Utóbbi település tavaly novemberben csődközelben volt, a helyi önkormányzat 13,5 millió forintos hiánya miatt veszélybe került az intézmények működtetése és a bérek kifizetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harrach: a magyar történelem nagy pillanata az új alkotmány

A magyar történelem nagy pillanatának nevezte az új alaptörvény elfogadását a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Tovább olvasom