Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Újra igényelhető a mezőgazdaságigép-beszerzési támogatás

A gazdálkodók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) újra igényelhetik a gépbeszerzési támogatást. Kérelmeiket június 15. és július 15. között nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

Az ÚMVP gép- és eszközvásárlási támogatásának újbóli megnyitását Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára május végén jelentette be Gödöllőn, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közgyűlésén.

Az elhangzottak szerint 25 százalékos támogatás igényelhető a növénytermesztési, 30 százalékos az állattenyésztési eszközök vásárlásához. A gazdálkodók a 2009-ben már megvett gépeik után is igényelhetik a támogatást.

A cél a mezőgazdaság technikai, technológiai fejlettségének javítása, az eszközpark korszerűsítése, a gépellátottság növelése, a termelési technológiák gépigényének optimalizálása. A jobb környezeti teljesítményt nyújtó, a környezetvédelem, az energia- és költséghatékonyság szempontjából kedvezőbb konstrukciójú gépek, technológiák beszerzésére nyílik lehetőség így.

A gépkatalógusokban található valamennyi eszköz szóba jöhet.
A gépkatalógusokban található valamennyi eszköz szóba jöhet.

Gőgös Zoltán egyetlen fontos eltérésre hívta fel a gazdálkodók figyelmét: a korábbi géptámogatási program végrehajtására a kedvezményezetteknek, vagyis akik a pályázaton pénzt nyertek, két év állt rendelkezésére, most azonban az igénybe vett támogatással már 2009. október 1–31. között el kell számolniuk.

A támogatás összege mintegy 30 milliárd forint, ennek segítségével hozzávetőlegesen 90–100 milliárd forint összegű beruházás valósítható meg. A gépkatalógusokban található valamennyi eszköz szóba jöhet, az FVM semmilyen formában nem korlátozza a gazdálkodók mozgásterét. Az elbírálási pontrendszerben szerepelnek olyan tényezők, amelyek ösztönzik például az energia- vagy a víztakarékosságot szolgáló berendezések beszerzését. Fontos tudnivaló, hogy az intézkedés júniusi-júliusi megnyitása egyben az utolsó lehetőség ebben az uniós költségvetési ciklusban a gépek támogatott beszerzésére.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Narancs figyelmeztetés: erős jégesőt várnak

Nyugat-Dunántúl – Narancs fokozatú figyelmeztetést adott ki csütörtök éjfélig… Tovább olvasom