Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Újra gyártják az ír nemzeti italt, a potcheent

Az ír történelemben a lázadásnak szinte hagyománya van. A zöld sziget lakói nemcsak fegyverrel szegültek szembe az angol koronával, hanem szeszfőzéssel is. Így őrizték meg az utókor számára egyik nemzeti italukat, a potcheent, amely egy ideje ismét legálisan készíthető.
Írországban sok évszázados hagyománya van a különböző gobonafélékből lepárlással készített szeszes italoknak. Az angol uralkodó, II. Károly azonban 1661-ben szemet vetett erre a jól jövedelmező iparágra és adót vetett ki rá. Az ellenőrizhetőség érdekében betiltotta a házi szeszfőzést, a bódító italokat ettől kezdve csak az engedéllyel rendelkező üzemek készíthették. Az írek azonban semmibe vették a királyság teljes területére vonatkozó rendeletet, s titokban, az éj leple alatt, kis hordókban továbbra is érlelték a különböző párlatokat. Innen ered a sokáig illegalitásba vonult ital elnevezése: a poitin vagy angol helyesírás szerint potcheen ezekre a hordókra utal.

Az írek elsősorban nem a haszonszerzés reményében szegültek szembe az uralkodói akarattal. Cselekedetüknek egyrészt szimbolikus jelentősége volt, másrészt nem tudtak meglenni e nemes és neves ital nélkül. A potcheen karakteres, erős és száraz, mégis kiegyensúlyozott ízvilága révén vált híressé.

Az írek holdfénynek és a hegyek harmatának nevezik féltve őrzőtt, titokban dédelgetett italukat, amelyet tőzegfüstön szárított árpából és malátából készítenek a kristálytiszta hegyi patakok vizének felhasználásával.

Egy sajátos whiskeyfajtáról van tehát szó, amelynek készítése egészen a közelmúltig tiltott volt Írországban. Elsőként az Írország délnyugati részében található Bunratty egyik pincészete, a Bunratty Winery kapott engedélyt a tradicionális ital készítésére. A cég, amely egy 15. századi ódon várkastély szomszédságában létesült, büszkén hirdeti az írek kitartását és hagyományszeretetét: palackjaikon a Now Legal, vagyis Mostantól Törvényesen felirat látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom