Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Újra görbe lehet az uborka

Európai Unió - A uborkák görbeségének szabályozása lassan a múlté, de visszakerülhet a forgalomba az a huszonöt zöldség és gyümölcs, amelyeket szokatlan formájuk miatt eddig nem vásárolhattunk meg. – A fogyasztók érdekeit kell nézni, bár az enyhítés hátrányos az uniós gazdáknak – hangsúlyozza dr. Nagy Frigyes egykori agrárminiszter.
A huszonhat zöldség (köztük a híres-hírhedt görbe uborka) és gyümölcs küllemével kapcsolatos előírás hatályon kívül helyezésére tett javaslatot Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős tagja. Amint a dán politikus megfogalmazta: azon túl, hogy az euroszkeptikusok sokat élcelődtek a görbe uborkákkal és a többi gyümölcsre és zöldségre vonatkozó bürokratikus előírással, amikor amúgy is a magas élelmiszerárak és az általános gazdasági válság gyötrik a fogyasztókat, a lehető legszélesebb termékskálából kellene választaniuk.

„Szeretném, ha magam dönthetném el, hogy nagy, kerek, első osztályú almát vagy kevésbé drága, de ugyanolyan jóízű, kisebb, formátlan almát vásárolok" – írta.

Ez természetesen nemcsak a fogyasztó, hanem a termesztő érdekét is szolgálja. Boel asszony azonban azt sem tagadja, hogy több tagállam is ellenezte a szabályozás 2009 júliusára várható eltörlését.

Az óvári piacon már most is lehet görbe uborkát kapni.
Az óvári piacon már most is lehet görbe uborkát kapni.

A kilencvenes években bevezetett EU-s szabályozást dr. Nagy Frigyes egyetemi tanár, exminiszter is túlzásnak tartja, szerinte azonban az előírásokat a gyakorlatban nem mindig követték. Egy gyümölcs vagy zöldség alakja, külleme helyett célszerűbb lenne, ha azzal foglalkoznának, hogy mennyi vegyszert használtak előállításakor. Ezek bizalmi termékek – véli a szakember, aki szerint a szabályozás egyértelműen háttérbe szorította az uniós gazdákat a dél-amerikai, afrikai vagy ázsiai termelőkkel szemben.

– A globalizált piac verseny elé állítja a nyílt piacon a gazdákat, akik – már csak az európai uniós szabályozások miatt is – nem egyenlő eséllyel indulnak. Mindenképpen a fogyasztók érdekeit kell nézni, és olcsó, de jó minőségű termékeket kell forgalomba hozni – hangsúlyozza az egykori miniszter.

Dr. Nagy Frigyes nem tartja kizártnak, hogy valamivel olcsóbbak lesznek majd a zöldségek és a gyümölcsök, és a kárba vesző termésmennyiség is csökkenhetne.

Most ez akár a 20–30 százalékot is elérheti, és általában az állattenyésztésben hasznosítják.

Kíváncsiak voltunk, mit szólnak a piacon árusító kereskedők (akik esetenként maguk is termelők), azonban nagy meglepetésünkre – a megkérdezett vásárlókkal ellentétben – nem is hallottak a szabályozás tervezett eltörléséről.

– Mi amúgy is az uborkát több kategóriában árusítjuk, de az almákat is hasonlóan osztályozzuk. Természetes, hogy a kevésbé formásak olcsóbbak, akár negyed áron is meg lehet venni – magyarázza a mosonmagyaróvári piacon árusító győri kereskedő, Hajdár Mihály, aki szerint most a multik mellett a gazdasági válság következményeivel is szembe kell nézniük: radikálisan visszaesett a forgalom, inkább csak nézegetik a portékákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét közepén hó, a hétvégén tavasz lesz

A hét közepéig havazásra, szerdától kemény fagyra, azután pedig enyhülésre számíthatunk.

Tovább olvasom