Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Újra felbecsültetik

a laktanyát Bezenyén

A bezenyei önkormányzat ismét felbecsülteti a megszerzett laktanyáját, melynek értékével beszállhat az Euro Vegas befektetőivel ott kialakítandó közös betonüzembe. Az objektum őrzése havi egymillióba kerül, melyet a testületi döntésig a lehetséges beruházó vállalt.
Schmatovich Mátyás bezenyei polgármester sajtótájékoztatón számolt be a legutóbbi testületi – zárt – ülésen hozott döntésekről. A testület a laktanya-hasznosításban érdekelt fél képviselőjének kérésére szavazta meg a zárt ülést – döntő többséggel.

Döntések zárt ülés után

– Múlt csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság átadta a bezenyei laktanyát az önkormányzatnak minden terhével és értékével együtt – kezdte. – Sürgős volt a döntés több okból is: az Euro Vegas beruházója szeretné, hogy a községgel közösen egy betonüzemet létesítenénk, ami a beruházást szolgálná. Emellett munkahelyeket teremtene és az önkormányzat számára iparűzési adót biztosítana. Innen vásárolná meg a befektető a szükséges eszközöket. Az önkormányzat érdekének képviseletével egy ügyvédet bíztunk meg: megállapodtunk, hogy egy értékbecslővel felmérjük az ingóság értékét. Így egy megállapodás keretében ezzel az értékkel száll be az önkormányzat a vállalkozásba.

Még nem végleges

– A cél az, hogy ebből az üzletből a „lehető legjobban jöjjünk ki”, ezért nem történt kedden végleges megállapodás. Az érték körül volt némi „nézeteltérés”: új értékbecslést kérünk. Ebben olyan szempontokat is „figyelembe vetettünk”, amit az első felmérés nem tartalmazott. Közel vannak az álláspontjaink, s minden valószínűség szerint megegyezünk. A másik megállapodásunk szerint továbbra is az Euro Vegas beruházójával folytatjuk a laktanya-hasznosítással kapcsolatos tárgyalásokat. Ezzel a feltétellel vállalták, hogy addig is őriztetik az objektumot. Az őrzés egy sarkalatos kérdés: ha nem védenénk, széthordanák rövid időn belül.
Schmatovich Mátyás hozzátette: a kritikus hangot megütő helyi vállalkozóknak tudniuk kellene, hogy itt nem eladásról vagy beszerzésről, hanem cégbevitelről van szó, így nincs szükség pályáztatásra és közbeszerzési eljárásra. „A jogilag rendben lévő ügylet az önkormányzat érdekeit szolgálja. Ez az akció nem esik a 2003. évi CXXIX. törvény 23. paragrafus hatálya alá.” Információink szerint egyébként a laktanya őrzése havi egymillió forintba kerül: ha meghiúsul az üzlet, akkor a községnek akár több millió forintot is vissza kell fizetnie.

Pályázatok, ajánlatok

A Duna utca teljes újjáépítését egy kft. nyerte el bruttó 15 millió forintos árajánlattal. Bár nem ez volt a legolcsóbb, de ők az árkokat is belevették ebbe az összegbe, és az ajánlatukban nem 4–5, hanem 8 centiméteres aszfalt szerepel. A következő árajánlatot a bezenyei (és persze a papréti) utak kátyúzására írták ki: ezt nyolcmilliós összeggel nyerte meg egy másik kivitelező. Ez volt a legjobb ajánlat árban és minőségi követelményekben. A szükséges összeget csak kedvezményes hitelből tudják finanszírozni: a törlesztőrészletet olyan szinten szeretnék tartani, hogy a kommunális adóból befolyt összeg fedezze ezt.

Kártérítési per indít

A polgármester kiemelte: a két héttel ezelőtti testületi ülésen beindult a rágalomhadjárat. „Magam és családom védelme miatt nem tűröm a befeketítést: kérem a felvetett »ügyek« mielőbbi kivizsgálását. Becsületsértésért, rágalmazásért kártérítési pert indítok a képviselő ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás

Csaknem 6 ezer vállalkozás, civil szervezet 7723 álláskeresőt vett fel az első félévben az egyéves… Tovább olvasom