Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Újra csökkenteni próbálják a DSL-szolgáltatóváltás idejét

Augusztus közepétől legfeljebb 11 napra rövidül a telefonvonalon keresztül nyújtott szélessávú internet szolgáltatás lecserélése. Erről pénteken írt alá megállapodást a hírközlési hatóság több mint 20 hírközlési szolgáltatóval. Kár, hogy 2005-ben már egyszer eldöntötték, hogy nyolc nap alatt le kell mennie az ilyen procedúrának...
Jelenleg egy-két hónapig is eltart, amíg sikerül lecserélni az ADSL-szolgáltatót, ha egyáltalán, mert két külön úton kell intézniük az ügyfeleknek a váltást: a réginél lemondani, a következőnél megkötni a szerződést. A cégek gyakran egymásra mutogatnak, aminek következtében a próbálkozások 44 százalékában sikertelen a váltás, ha mégis, akkor is jellemző, hogy egy ideig szünetel az internet - indokolta kezdeményezésüket Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, akinek jelenlétében több, mint 20 kiskereskedelmi és a három nagykereskedelmi szolgáltató (Magyar Telekom, Invitel és UPC), valamint Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője írta alá a megállapodást. Ennek értelmében augusztus közepéig az általános szerződési feltételekbe beépítik az egyszerűsített szolgáltató váltás lehetőségét.

A gyors váltásnak azért van feltétele. Mindenekelőtt az, hogy ne legyen lejárt számlatartozás, és az ügyfél rendezze a régi szolgáltatónál az esetleges hűségnyilatkozatban foglaltakat (például a vállalt időnél hamarabbi szerződésbontás miatt kifizeti az ingyen kapott modem árát).

A mostani gyorsítás és egyszerűsítés csak az ADSL rendszerű internet szolgáltatás piacán érvényes, mert ebben közös a technológia, a telefonvonal, amelyet a szolgáltatók egymástól is képesek igénybe venni. A kábeltévén keresztüli vagy mobilkártyás internet esetében továbbra is a két utas rendszerben lehetséges szolgáltatót váltani. Azért is mentek bele a megállapodásba a szolgáltatók, mert azt tapasztalták, hogy az elmúlt években az ADSL-előfizetők 72 százaléka szolgáltató váltáskor egyben technológiát is cserélt, körülbelül háromnegyed részben kábelmodemre váltva a telefonost.

Ma egyébként 1,4 millió vezetékes és körülbelül 300 ezer mobiltelefonos internet előfizetés van Magyarországon, 2005-ben 600 ezer volt. Ez idő alatt az NHH intézkedéseinek is köszönhetően az előfizetési árak 40 százalékkal csökkentek.

Nem ez az első próbálkozás a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól arra, hogy lerövidítse a szolgáltatóváltási eposzt. 2005-ben már lehetett erről olvasni, e sorok írójának személyes tapasztalatai azt mutatták, hogy hiábavaló volt akkor az elhatározás, a szolgáltatóváltásom finoman szólva sem volt zökkenőmentes. Csaknem három éve nyolc napban határozták meg azt az időt, ami alatt "A" szolgáltatótól átkerülünk "B" szolgáltatóhoz.

Most 11 napjuk van erre. Papíron. Hátha most sikerül...

NMGR

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2008. július 04. 22:17
    „Nem egyezkedni kell velük, hanem meg kellett volna nézni, hogy mi tart ezen 11 napig valójában (semmi természetesen), majd jó alaposan megbüntetni őket, abból talán jobban tanultak volna.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben az idős férfi, aki árammal védte a termést

30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 68 éves kesznyéteni férfit, aki a… Tovább olvasom