Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Újra a kormány előtt az elvárt adó tervezete

Várhatóan jövő szerdán terjeszti a PM a kormány elé az elvárt adó újabb tervezetét. Annak kidolgozására azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság korábban megsemmisítette az új adónemről szóló törvényt.
A kabinet múlt szerdán arról döntött, hogy mindenképpen behozza az elvárt adót, de míg a régi nem kínált választási lehetőséget az adófizetőnek, az új lehetővé tenné ezt. Ha a vállalkozó úgy érzi, nem tudja megfizetni az elvárt adót, megteheti, de bizonyítania kell az adóhatóságnak, hogy tényleg nem tudja teljesíteni az adófizetési kötelezettségét, mert annyira veszteséges. Az adóalap továbbra is az árbevétel 2 százaléka lenne, mértéke pedig megegyezne a társasági adóéval. Az érintettek körét egyelőre sem a PM, sem az APEH nem tudja pontosan felbecsülni.

A PM eredetileg azzal számolt, hogy a cégeket és egyéni vállalkozókat érintő adóból mintegy 60 milliárd forint folyik be, de a tervek szerint a második félévben startoló új elvárt adóból csak 30 milliárd jöhet össze, a kieső másik 30 milliárd forintot így az egyensúlyi tartalékból fedezi a költségvetés. Szakértők egyébként azt mondják, igencsak kérdéses, hogy bejön-e a 30 milliárd a második félévben, mert nagyon sok kibúvó marad, az APEH-nak pedig aligha lesz kapacitása az ellenőrzésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom