Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Újkéren indul a jelenlegi vezető, Csapodon nem

Újkér polgármestere két ciklus után szívesen vállalná a harmadikat is, a csapodi faluvezető azonban tizenhat év után búcsúzni készül. Mindkét községben több jelölt várja a választások napját.
Egyre fogy az idő, a helyhatósági választásokig már csak másfél hét van hátra. Már a jelöltek névsora is nyilvánosságra került, a kampány is egyre erősebb. Vidéken a túlnyomó többség független jelöltként indul a polgármesteri székért, ezzel együtt a verseny a falvakban is verseny...

Heten versengenek

Újkéren heten mérettetik meg magukat a választókkal, köztük a jelenlegi polgármester, Potyondi Gyula is. A faluvezető két ciklusban irányította a község életét tiszteletdíjas polgármesterként. Ekkora versengésben eddig nem volt része...
– A jövőben is tiszteletdíjasként látnám el a feladatokat, amennyiben az újkériek erre szavaznak – mondta el a Kisalföldnek. Az 1058 lakosú községben évi 140 millió forintból gazdálkodhatnak. Van óvoda és iskola is, igaz, Répceszemerével és Egyházasfaluval közösen intézményfenntartó társulásban. A lényeg, hogy a gyerekeknek nem kell ingázniuk, minden helyben van, a pedagógusok viszont átjárnak az egyik tagintézményből a másikba. Az intézményfenntartás így gazdaságosabb. Az adóbevétel nem gazdagítja jelentősen a falu büdzséjét, bár több vállalkozás is működik a Újkéren. Potyondi Gyula elmondta, az elmúlt évek legnagyobb beruházása a csatornázás volt, aminek hitelét még mindig törlesztik. A lakossági kamatot az önkormányzat átvállalta, s ez még két évig terheli a költségvetést.
Újkéren Fekete József János, Hettlinger Károly, Kovács Zoltán, Németh László Lajos, Ötvösné Major Éva Magdolna, Potyondi Gyula és Varga Teodóra áll október elsején a képzeletbeli startkőre, a választóknak közülük kell kiválasztani a számukra megfelelő polgármestert.

A jövőben képviselőként

A jövőben képviselőként segítené a falut Bella János, Csapod polgármestere. A rendszerváltás óta irányította a községet főállású, de részmunkaidős vezetőként. A jövőben korkedvezményes nyugdíjasként és képviselőként szeretné segíteni utódját. Horváth Attila jelenlegi alpolgármester társadalmi megbízatásban szeretné ellátni a polgármesteri teendőket, rajta kívül még ketten, Kocsis László és dr. Sári Csaba indulnak a választáson. Bella János szerint a falu akkor járna jól, ha a leendő polgármester társadalmi megbízatású lenne, egy főállású faluvezető ugyanis számításai szerint közel ötmillió forinttal terhelné meg a költségvetést.

Kötelező feladatok

Az alig hatszáz fős faluban Bella János szerint még mindig sokan nem tudják, hogy az általános iskolai és óvodai ellátás biztosítása az önkormányzatnak kötelező feladata. A gazdaságosság érdekében Fertőszentmiklóssal közös társulásban működtetik az óvodát és a felső tagozatot, s a jövőben várhatóan az alsó tagozat is sorra kerül. Ám a költségvetésre így is nagy terhet rónak a kötelező feladatok, pláne, hogy az állami támogatás sosem fedezi a valós költségeket – mondja a polgármester. A vállalkozások száma még a tízet sem éri el, a testület nem is látta értelmét a helyi adók bevezetésének.
A község lakosságának fele nyugdíjaskorú, az aktív keresők száma csupán 120 körül mozog. Tíz-tizenöt családban a felnőttek alkalmi munkákból keresik meg a kenyérrevalót, így az önkormányzatnak őket is segítenie kell – sorolja a nehézségeket Bella János, aki mindennek ellenére biztos faluja jövőjében. Érezhetően nehéz szívvel búcsúzik: – Tizenhat éven át vezettem a falut, úgy érzem, a többség bízott bennem. Köszönet érte!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom