Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ujjlenyomatot vesznek a Japánba érkező külföldiektől

Jóváhagyta a japán kormány kedden azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a terrorizmusellenes küzdelem jegyében a jövőben ujjlenyomatot vennének az országba érkező külföldiektől, és lefényképeznék őket.
Az átdolgozott jogszabály, melyet hamarosan benyújtanak a parlamenthez, kivételt tesz a 16 éven aluli gyerekekkel és az állandó jelleggel Japánban élő külföldiekkel, köztük a koreai nemzetiségűekkel. Lehetővé tenné viszont a terroristának minősülő külföldiek kitoloncolását. Emellett megkövetelné a repülőgépektől és hajóktól, hogy a szigetországba érkezés előtt adják át az utaslistákat a japán hatóságoknak.

A japán ügyvédi kamarák szövetsége és emberi jogi aktivisták tiltakoznak a törvényjavaslat ellen, amely véleményük szerint sérti a magánélet szabadságát és az alapvető emberi jogokat. Szugiura Szeiken igazságügyi miniszter egyetértett azzal, hogy a jogszabály kérdéseket vet fel az emberi jogok vonatkozásában, de úgy vélte, hogy az illegális bevándorlás megfékezése és a terrorizmusellenes intézkedések fontosabbak ennél.

Egy decemberi rendőrségi jelentés szerint Japánban fennáll a terrortámadások veszélye az Egyesült Államokkal fenntartott szoros viszony miatt. Az országba érkezők kötelező lefényképezését és az ujjlenyomatvételt az Egyesült Államok vezette be 2004-ben.

Az ügy különösen kényes Japánban, ahol sokáig érvényben volt az ujjlenyomatvétel az országban élő külföldiektől - köztük a koreai és kínai származású állampolgároktól. Utóbbiak közül sokan kényszermunkásként kerültek Japánba a második világháború előtt és alatt. A kötelező ujjlenyomatvételt csak 2000-ben szüntették meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom