Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Ujjlenyomatos útlevél, babaszemélyi

Győr-Moson-Sopron - Az új útlevelek ujjlenyomatot is tartalmaznak, s a 14 év alatti gyerekek is kapnak személyazonosító igazolványt. Az okmányirodákat nem kell megrohanni, csak azoknak, akik hamarosan utazni szeretnének gyerekeikkel.

A személyi okmányok körüli változásokkal kapcsolatban a győri önkormányzat okmányirodájának csoportvezetője, Hestenczné Kiss Mária a Kisalföldnek elmondta: június 28-tól az uniós rendelet alapján ujjlenyomatot tartalmazó útlevelet vezettek be Magyarországon.

Az ujjlenyomat szemmel nem látható, az útlevél hátsó fedőlapjában elhelyezett csip tartalmazza. Ez az adattároló már megtalálható a 2006-tól kiadott, burgundi vörös színű biometrikus útlevelekben, most a tulajdonos adatai mellé az ujjlenyomat is odakerül. Az ujjlenyomatot a számítógéphez csatlakozó olvasó másolja le, a módszer nem tévesztendő össze sem technikailag, sem formailag a bűnügyi eljárásoknál alkalmazottal.

– A központi nyilvántartásba sem kerül az ujjlenyomat, ami az útlevél elkészültével automatikusan törlődik a rendszerből, csak a csipből lehet ellenőrzési céllal előhívni az arra jogosult hatóságnak – tájékoztatta lapunkat Hestenczné Kiss Mária.

Útlevél igénylése esetén az ujjlenyomat adása nem tagadható meg. Ez alól kivételt jelentenek a 12 éven aluli gyermekek, s azok, akik fizikai, egészségügyi állapotuk miatt átmeneti vagy állandó jelleggel képtelenek ujjlenyomat adására.

A napokban bevezetett új útlevelek már a tulajdonos ujjlenyomatát is tartalmazzák, de a régi típusúak is érvényben maradnak lejártukig. A felvételen: Pintérné Presznyák Nóra ügyintéző. Fotó: H. B. E.
A napokban bevezetett új útlevelek már a tulajdonos ujjlenyomatát is tartalmazzák, de a régi típusúak is érvényben maradnak lejártukig. A felvételen: Pintérné Presznyák Nóra ügyintéző. Fotó: H. B. E.

Az új útlevél bevezetésével nem kell lecserélni a még érvényes okmányt, az lejártáig utazásra alkalmas. A vörös útlevelekbe utólag nem vihető be az ujjlenyomat.

Változik az útlevelek érvényességi ideje és illetéke is. Hatéves kor alatt 3 év, 6–18 éves korig 5 év érvényességi idővel 2500 forint az illeték, 18–70 éves korig 5 évre 7500, 10 év érvényességi idővel 14.000, míg 70 év felett 10 év érvényességgel 2500 forint az illeték.

Június 28-tól a 14 év alatti gyermekek is kapnak személyazonosító igazolványt – illetékmentesen –, így könnyítve meg az EU-tagállamokba történő utazásukat útlevél igénylése nélkül.

– A személyazonosító igazolvány kiadását Magyarországon született újszülött magyar állampolgár részére első ízben a születést anyakönyvezőnél kérheti a törvényes képviselő. Eszerint már a kórházban kitölthető a személyiigazolvány-igénylő adatlap, amelyet az anyakönyvezéssel egyidejűleg – fényképpel együtt – elküldenek az okmányirodának. A szülők postán kapják meg gyermekük okmányát. A jogszabály nem köti határidőhöz az okmányigénylést, így a szülők dönthetnek úgy is, hogy a későbbiekben kérelmeznek személyazonosító igazolványt gyermeküknek, vagy úgy, hogy inkább útlevelet igényelnek. A gyermek megjelenése 12 éves korig nem kötelező, a szülőnek 3,5x4,5 centis igazolványképet kell vinnie magával az okmányirodába.

Az ország okmányirodáinak mintegy 900 ezer gyermek személyazonosító igazolvánnyal való ellátását kell megoldani.

– A tumultusok elkerülése érdekében kérjük, hogy elsősorban azok a szülők igényeljék gyermeküknek az okmányt, akik hamarosan utazáshoz szeretnék használni. A várható ügyfélforgalom-növekedés miatt az okmányiroda tervez úgynevezett ˝gyermeknapokat˝, amelyeken a szülőknek elsőbbséget biztosítunk. Annál is inkább, mivel a jogszabály változásával csak a törvényes képviselő – szülő – járhat el. Az iskolák által szervezett első személyi igazolvány igénylése sajnálatos módon megszűnik – mondta el Hestenczné Kiss Mária.

Olvasóink írták

  • 1. Fligo 2009. június 30. 12:04
    „"A központi nyilvántartásba sem kerül az ujjlenyomat, ami az útlevél elkészültével automatikusan törlődik a rendszerből, csak a csipből lehet ellenőrzési céllal előhívni az arra jogosult hatóságnak"
    Jah, persze.
    Aztán majd mindjárt itt a börbe ültetett chip, ami által már bankkártyára sem lesz szükség. És a magánélettel vajon mi lesz? Mer´ámérikában ez a divat, mi már majmoljuk is. Ezt a bar...ot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki blöfföl a hazai pókervilágban?

Győr-Moson-Sopron - Miközben egy világ emlegeti a magyar Traply Péter alias „Bélabácsi" Las… Tovább olvasom