Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Újjászülető Kijevi templomok

Kijev nemcsak "az orosz városok anyja", hanem hovatovább az újjászülető templomoké is.
A bolsevikok által a harmincas években porig rombolt Aranytetejű Szent Mihály templomot 2000-ben szentelték fel újra, a Kijev-pecserszki Főkolostor Mária Mennybemenetele székesegyháza, amelyet a német fasiszta megszállók robbantottak fel 1941-ben, bő egy évvel később támadt fel. A Podolban (Pogyil) a kikötőnél gyors tempóban emelkednek a McDonaldís gyorsétterem mellett egy templom falai, s ez a sors vár a kijevi nagyfejedelemség első kőtemplomára, a Tized templomra is.

Más műemlékvédelmi hagyományokhoz szokott látogatónak szokatlan ez ez lázas templom-újjáépítés. A Szent Mihály templom ukrán barokk stílusban újjáépített épületegyüttese ugyan szépen illeszkedik a városképbe, belsejében - bár tudományos igénnyel készültek - kissé meglepőek a kora középkori freskók stílusát idéző vadonatúj falfestmények.

Még bonyolultabb a helyzet a Tized-templommal, amelynek impozás "középkori" alapjai ma még az ősi Kijev szívében láthatók. Leonyid Kucsma elnök rendelete értelmében még idén meg kell kezdődnie a templom újjáépítési munkálatainak, ám a Vlagyimir nagyfejedelem által épített templomról nem maradt fenn ábrázolás - mondta el Ruszlan Kuharenko műemlékvédelmi felelős a Fakti című lapban.

A Tized (ukránul Deszjatinna) templom, ősi nevén a Szűzanya temploma mai nevét onnan kapta, hogy Vlagyimir nagyfejedelem a kincstár jövedelmének egytizedét ajánlotta fel a fenntartására. Óorosz és bizánci mesterek építették fel a 989-996-os években. A templomot mozaikok, freskók díszítették. A Kijevet megszálló Batu kán csapatai 1240-ben rombolták le. Az ősi romok kiásása még a XVII. század 30-as éveiben megkezdődött Petro Mohila metropolita kezdeményezésére, azóta többször folytattak ásatásokat a középkori alapok feltárására. A XVII. század második felében egy kisebb templomot is építettek a régi helyére, amely mintegy másfél évszázadon át állt, majd 1828 és 1842 között egy harmadikat, orosz bizánci stílusban, amely 1935-ben esett áldozatul a bolsevikok vallásellenes fanatizmusának.

A Tized templom tulajdonképpen egy mítosz - véli Ruszlan Kuharenko, aki szerint a helyszínen való kutatáskor aligha bukkannak apró töredékeknél többre. A régészek és a történészek várhatóan még az idén megkezdik a kutatást, és felteszik a pontot az i-re: fellelhetők-e a legkorábbi alapok maradványai vagy sem. A Kijev fennállásának 1500. évfordulója alkalmából vörös gránittal megjelölt alapok ugyanis Kuharenko szerint nem felelnek meg az eredeti templom alapjainak, csak romantikus rekonstrukcióról van szó. Először az eredeti alapokat kell megtalálni - ha megtalálhatók - utána indulhat meg a tervezés.

Akkoriban valamennyi templom "egy kaptafára" épült: először a hatoszlopos, keresztkupolájú templomot építették meg, e körül húzták fel később az úgynevezett galériákat - fejti ki a műemlékvédelmi szakember. A templomnak kétségkívül kerek kupolája volt. A bizánci stílusú templomok igen szigorú elv szerint épültek: az épület magasságát pontosan egyeztették a falak vastagságával. így ezekben a paraméterekben tévedni nehéz, ám rengeteg a hibalehetőség lehet a belső tér díszítésében - így a szakember.

Mindaddig nem kezdik meg a Tized-templom munkáit, amíg a vitás kérdésekre nem találnak többé-kevésbé megbízható választ.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akvárium berendezése

Az akvárium összeállítása tág teret enged az alkotó fantáziának. Kettős célja van : minél vonzóbbá… Tovább olvasom