Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Újból megmérettetik magukat

Répceszemerén Radics László polgármester ismételten elindul az októberi választásokon.
Répceszemerén a jelenlegi polgármester harmadik ciklusát kezdheti meg október másodikától. A településen kihívóról egyelőre még nem beszélnek. A 340 lakosú község idén mintegy kilencvenmillió forintból gazdálkodhat.

42 millió pályázatból

– Rendszerektől, pártoktól függetlenül fejlődő települést szeretnénk létrehozni – magyarázta Radics László. – Az itt élőknek lehetőségeket kell biztosítanunk, amelyeket saját döntésük alapján használhatnak ki. Ilyen például a megépült gázvezetékrendszer, a közösségi internet-hozzáférés, a házigondozói és a falugondnoki szolgálat, vagy éppen a postahivatal. Az elmúlt években mintegy 42 millió forint pályázati pénzt nyertünk el. Valóban, nehéz helyzetben vannak a kistelepülések, de a sajnálkozással nem jutunk előbbre. Dolgoznunk kell, és alkalmazkodni a megváltozott elvárásokhoz.

Megújuló energiákra építenek

Répceszemere a fejlődését a megújuló energiában látja. A rossz minőségű szántókon energiaerdő telepítését tervezik, de szó lehet biogázüzem és vízerőmű létesítéséről is. Ezeket egészítheti ki a szélerőműparkban tervezett résztulajdon vásárlása.
Röjtökmuzsajon Bak Gyuláné viszont hosszasan gondolkodott a folytatáson. Aztán úgy döntött, negyedszer is megméretteti magát. – A községünkben tavasszal indult el a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, nem hagyhattam félbe a már megkezdett munkát – indokolta, miért is döntött a folytatás mellett. – Olyan régóta vártunk már erre, nem lett volna szerencsés, ha félidőben kiszállok. Persze, nem azért, hogy mindenképpen én adjam majd át a beruházást, hanem rengeteg olyan dokumentum, számla van, amelyet polgármesterként írtam alá, az átadás-átvétel pedig jelentős procedúrával járna.

Fontos az idegenforgalom

Az ötszáz lakosú településen meghatározó az idegenforgalom. Évről évre több látogatót vonz a kastélyszálló, illetve a vízimalom. Az itt élők is átérzik ennek a fontosságát, hiszen végül is nekik is jó, ha több turista érkezik a faluba. Ez jelentős szemléletváltást is hozott az életükben, jobban odafigyelnek környezetükre, az utcák tisztaságára. Mára megszokták az idelátogatókat, s ha kell, útba igazítják őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom