Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Újabb uniós intőre számíthat a magyar kormány

Újabb uniós pénzügyminiszteri intés előtt áll a magyar kormány. Az MTI értesülése szerint kedden várhatóan ismét azt állapítják meg a pénzügyminiszterek, hogy Magyarország nem tett eleget korábbi ajánlásaiknak.
Szokásos havi ülésükön a miniszterek azt követően foglalkoznak ismét a témával, hogy az Európai Bizottság október 20-án átértékelni kényszerült a magyar hiányról még nyáron készített jelentését, és ebben egyebek között megállapította: a kormány által 2005-re és 2006-ra kitűzött államháztartási hiánycélokat Magyarország várhatóan távolról sem éri el, és ezzel kérdésessé válik, hogy tartható-e a deficitnek a szerződésben előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékos referenciaérték alá történő csökkentésére szabott 2008-as határidő.

A testület "tekintettel a magyarországi költségvetési kilátások komoly romlására", javaslatot tett az Európai Unió tagországait képviselő pénzügyi tanácsnak: hozzon határozatot - az idén második alkalommal - arról, hogy "a magyar kormány elmulasztotta a költségvetésének kiigazítására irányuló hatékony lépések megtételét".

A brit EU-elnökség a hét végén megerősítette, hogy a keddi brüsszeli miniszteri tanácskozás hivatalos napirendjén szerepel egy döntés arról, hogyan áll a Magyarországgal kapcsolatban a túlzott deficit miatt kezdett eljárás végrehajtása. Brüsszeli nyilatkozatok egyértelműen azt sugallják, hogy kedvező megítélésre nemigen lehet számítani, mivel az uniós ajánlások be nem tartása immár nem először fordul elő.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse a legutóbbi brüsszeli jelentést október 20-án ismertetve valószínűnek tartotta, hogy a miniszteri tanács egyetért majd a bizottság értékelésével. Emlékeztetett arra is, hogy december elejére - mint minden tagállamnak - Magyarországnak el kell juttatnia Brüsszelbe az euróbevezetés előkészítésére kidolgozott, aktualizált konvergenciaprogramját, amelyet a bizottság szintén alaposan megvizsgál majd. E két dokumentum ismeretében a bizottság a jövő év elején újabb ajánlásokat fogalmaz majd meg a deficit leszorítására. "Biztos vagyok benne, hogy ezek nagyon szigorú nyelvezetű ajánlások lesznek a magyar hatóságok számára, mert ez az első eset, hogy egy tagállam egymás után két ajánlásnak nem tett eleget" - hangoztatta Almunia.

A mostani találkozón mindazonáltal hivatalosan még csupán az eddigi ajánlások "sorozatos be nem tartásának" megállapítása várható. A tanács tavaly júliusban, illetve idén márciusban tett ajánlásokat a túlzott deficitre vonatkozó eljárás keretében. Januárban viszont már figyelmeztető határozatot is adott ki arról, hogy az első ajánlásban foglaltak végrehajtására tett hatékony lépéseket még nem tapasztal.

A miniszterek minden bizonnyal a helyzetet enyhítő körülményként veszik figyelembe, hogy Magyarország még nem euróövezeti tag (deficitjének csökkentésére tehát saját maga jogosult tervet kidolgozni), illetve hogy a tavalyi uniós csatlakozás miatt még a szerkezeti átalakítások idejét éli. A tanács várhatóan állást foglal arról, hogy a 3 százalékos hiányhatár 2008-ra még mindig elérhető, és így még lehetséges az euró 2010-re tervezett bevezetése.


(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Bajorimi'' öltönyben úszik

A moziban hamarosan újra látható komikus színész, Bajor Imre nem tud tehetségtelen emberekkel… Tovább olvasom