Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Újabb támogatás termelői csoportoknak

A Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) keretében a termelői csoportként állami elismerést szerző szervezetek számára 2006. november 1-je és 30-a között ismételten megnyílt az Európai Unió által biztosított, ötéves támogatás kérelmezésének lehetősége.
Novemberben minden elismert – de a támogatási rendszerben még nem részt vevő – termelői csoport az augusztusival megegyező feltételek mellett adhat be támogatási kérelmet az MVH-hoz.

A támogatáshoz jutás alapfeltétele a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által kiadható állami elismerési határozat megszerzése. Ehhez pedig teljesíteni kell a többször módosított 81/2004. (V. 4.) FVM-rendeletben lefektetett feltételeket. Ez azt jelenti, hogy meg kell alakítani a termelői csoport jogi alapját képező szövetkezetet vagy korlátolt felelősségű társaságot, majd egy pályázat elkészítésével kell igazolni a szervezet jogszabály szerinti működését.

A pályázat tartalmi követelményeiről szintén a már hivatkozott jogszabály ad eligazítást. A pályázatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) dolgozza fel. Az agrártárcánál működő szakbizottság megfogalmazza a javaslatot, amely alapján a miniszter kialakítja döntését az állami elismerés kérdésében.

Az eljárás lefolytatásának időtartama harminc nap. De természetesen a szaktárca – az ésszerűség és a lehetőségek határain belül – mindent elkövet a gyors elbírálás érdekében. A jelenlegi gyakorlat szerint az október végéig beérkezett – alapvető tartalmi hibáktól és tisztázatlan kérdésektől mentes – pályázatok bírálata bizonyosan megtörténik november vége előtt. A miniszter által kiadott határozat másolatával, a MVH honlapján közzétett formanyomtatványok kitöltésével a támogatási kérelem így a támogatási időszak utolsó napjáig beadható.

A határidő szorítása miatt előnyben vannak azok a termelői csoportok, ahol a szerveződés és a pályázat kidolgozása már folyamatban van. De megfelelően gyors döntéshozatal és ügyintézés mellett a csak most formálódó termelői csoportok előtt is nyitva áll a támogatás elnyerésének lehetősége – állítják a minisztériumi szakértők. Az elismerés folyamatát gördülékenyebbé teszi a jól kidolgozott tartalmi, formai hibáktól, hiányosságoktól mentes pályázat beadása, amely a bírálat során nem igényel hiánypótlást, helyszíni szemlét vagy más kiegészítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom