Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Újabb százmilliós kárról számoltak be

„ Az előző városvezetés 225 millió forintért vásárolta meg a tqzoltóság számára azt az ingatlanegyüttest, amelynek valós forgalmi értéke 100 millió forint volt – jelentette be Fodor Tamás, Sopron polgármestere. A szerződés érvénytelenítéséért a városvezetés pert kezdeményez.
– Az előző soproni városvezetés törvénysértéseinek sora még nem ért véget – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Fodor Tamás polgármester. – A legutóbbi közgyqlés elé tárt eset a város vagyonában százmillió forintot is meghaladó mértékben okozhatott kárt. A történet 2005-től datálódik: egy befektetési csoport megkereste az önkormányzatot, hogy megszabaduljanak egy több mint tíz éve befejezetlenül álló, százmilliós jelzáloggal terhelt ingatlantól. Az önkormányzat részéről szakértői véleményezés is készült, azt megállapítandó, hogy a Győri út térségében lévő ingatlan – a telek és egy nyílászáró nélküli, szétfagyott falszerkezetq épület – mennyire fogadhatná be a tqzoltóságot. Mint kiderült, ez az ingatlan nemhogy nem alkalmas, hanem még alkalmassá sem tehető ilyen célra. A speciális tevékenység ellátására szükség lenne a szomszédos telkekre, valamint egy új épületre, ami 250 millió forintba kerülne.
– Az önkormányzat 2006 szeptemberében – a helyhatósági választások előtt néhány nappal – hirdetmény nélkül, tárgyalásos eljárásban ajánlatot kért be olyan ingatlan vásárlására, amely alkalmas a tqzoltóság elhelyezésére. A korábbi városvezetés kizárólag egyetlen ingatlanra kért ajánlatot, épp arra, amelyikről a szakértői anyag korábban megállapította, a tqzoltóság speciális igényeinek nem felel meg. A korábbi polgármester a közbeszerzési tanácsnak írt levelében azzal indokolta lépését, hogy kizárólag ez az az ingatlan, amely a célnak minden szempontból megfelel. Így az egyetlen ajánlattevővel 2006. szeptember végén az önkormányzat megkötötte az összesen három ingatlanra az adásvételi szerződést 225 millió forintért, miközben a 2007 januárjában elkészült ellenőrző igazságügyi szakértői vélemény megállapítása szerint az ingatlan valós forgalmi értéke mindössze 100 millió forint.
– Mindezekből a tényekből megalapozottnak tqnik, hogy az előző városvezetés valótlan, az elkészített szakértői anyag tartalmának ellentmondó indokokra hivatkozva, a közbeszerzési törvény rendelkezéseit megkerülve, a közbeszerzési döntőbizottságot megtévesztve, a reális piaci ár több mint kétszereséért vásárolta meg az ingatlanokat. Városunkat tehát már az eddig sem csekély mértékq vagyoni hátrány után újabb százmilliós kár érhette – hangsúlyozta Fodor Tamás, aki sajtótájékoztatóján bejelentette: a vagyoni hátrány csökkentése és a felelősség megállapítása érdekében már pénteken kezdeményezik a szükséges eljárások elindítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélni tanul egy macska Kínában

Egy Kínában élő macska megtanulta kimondani saját nevét - állítja a gazdája. A kétéves, Agui névre… Tovább olvasom