Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Újabb szakmákban lehet majd munkát vállalni Franciaországban

Franciaország további harminc munkakörben ezen a héten megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unió kelet-európai tagállamainak munkavállalói előtt, de a teljes nyitás csak 2011-re várható.
Franciaország 2006. május 1-én "fokozatosan és korlátozottan" hét szektor 62 munkakörében nyitotta meg az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-európai tagállamok - köztük Magyarország - előtt a munkaerőpiacát. A rendelkezés 2007. január 1-től a két új belépőre, Romániára és Bulgáriára is automatikusan vonatkozik.

Ehhez a munkaköri listához csatolt most a francia munkaügyi minisztérium további harminc munkakört, s ezentúl megközelítőleg száz munkaterületen szűnik meg az az elv, hogy a nem "tizenötökhöz" illetve Ciprushoz és Máltához tartozó külföldiek nem foglalhatnak el olyan munkakört, amelyet egy francia munkavállaló is betölthet.


A megjelölt foglalkozások - amelyek iránt nagyobb a kereslet a kínálatnál Franciaországban - a munkaerőpiac várhatóan teljes átalakulására utalnak, ugyanis a szakmunkásokat foglalkoztató munkakörök után most elsősorban olyan magas szakértelmet igénylő vezetői állásokról van szó, mint például könyvvizsgáló, technikai középvezető vagy projectvezető informatikus, de kelet-európai konyhaséfeket is várnak ezentúl Franciaországban.

A francia cégek által szorgalmazott munkaerőpiac-nyitás ellen a Les Échos szerint azért nem merült fel politikai ellenállás, mert a 2006-os engedmény óta csak néhány ezer kérelem érkezett a minisztériumhoz. Az alkalmi szezonmunkások száma meghaladta a 10 ezret, nyolcvan százalékuk lengyel, a maradék húsz pedig főleg magyar és szlovák állampolgár: 77 százalékuk a mezőgazdaságban vállalt munkát, 15 százalékuk az építőiparban és alig öt százalékuk a vendéglátásban dolgozik. Tavaly összesen alig 144 magyar munkavállaló kért és kapott munkavállalási engedélyt Franciaországban.


A kelet-európai munkavállalók alacsony száma az unión belüli szolgáltatások szabad mozgásával magyarázható, ugyanis a legtöbb külföldi munkavállalót Franciaországban külföldi cég alkalmazza és hivatalosan csak kiszállásra küldi az országba. Az ő számuk 37 és 62 ezer közé tehető. A Franciaországban jelenleg dolgozó kelet-európaiak teljes száma így 47 és 72 ezer között mozog.

Gérard Larcher munkaügyi miniszter szerint a fiatal és képzett kelet-európai munkaerő nagy részét a piacát 2004-ben azonnal megnyitó Nagy-Britannia és Írország szívta fel. De míg a románokkal és bolgárokkal szemben a britek már tartózkodóbbak voltak, a franciák rájuk azonnal kiterjesztették a többi kelet-európaira is vonatkozó szabályozást. A munkaerőpiac teljes megnyitása a kelet-európaiak számára ugyanakkor a hétéves átmeneti periódus után csak 2011-re várható Franciaországban - írta Les Échos.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a VIII. dél-magyarországi autós bortúra

Június első hétvégéjén immár a nyolcadik bortúrájukra indulnak a szegedi autós márkakereskedők és… Tovább olvasom