Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Újabb sivatagi ábrát találtak a Nazca-fennsík közelében

Újabb sivatagi ábrát találtak Peruban, a korábbról ismert Nazca-fennsík rajzai közelében. Az ábrákat japán kutatók fedezték fel egy márciusban készült amerikai műholdfelvételen.
Egy 65 méter kiterjedésű ábrát találtak japán kutatók a perui sivatagban. Az ábrák átnyúlnak a Nazca-fennsík északi részéig, amely a geoglifáknak is nevezett sziklarajzairól nevezetes. A nemrég felfedezett ábrát eddig azért nem vették észre – mondta Masato Sakai, a tokiói Yamagata University munkatársa, mert délebbre található a turisták által sűrűn látogatott, ismert sziklarajzoktól. A Nazca-plató déli részén lévő, újonnan felfedezett ábrák fölé csak ritkán téved repülő, ugyanakkor nagy mérete miatt a földről nem vehető észre.

A rajzok állati formákat ábrázolnak és a kutatók szerint i.e. 50 és i.u. 600 között keletkezhettek, ekkor élte ugyanis virágkorát a Nazca királyság. Az ábrákat a termékenységi rituálékkal hozzák összefüggésbe.

A most felfedezett kép egy szarvas állatot ábrázol: a lábai felfelé állnak, a fejét pedig lehajtja. A kutatócsoport még bizonytalan az ábra jelentéstartalmát illetően, mivel eddig még nem találkoztak ilyen ábrázolással. Mindenesetre az állat hasonlít az eddig talált nazca-kori edényeken látható állatábrázolásokhoz.

Sakai és kutatócsoportja egy márciusban készült „közönséges", amerikai műholdfelvételen bukkant a sziklarajz nyomára. 1980-as évek óta ez az első alkalom, hogy újabb sziklarajzokat fedeztek fel a térségben.

A szarv környékén igen rossz állapotban van a rajz, ugyanis járművek részben tönkretették; a keréknyomok tisztán kivehetők. „Feltétlenül szükség van ezeknek a képeknek a beazonosítására és konzerválására, még mielőtt végleg tönkremennének"- mondta Masato Sakai.

A perui Palpa város közelében, egy évvel ezelőtt archeológusok feltehetőleg a Nazca-rajzoknál is idősebb „vonalakat" fedeztek fel. A sziklába vésett madár, majom és macska formák vélhetően több mint 2100 évvel ezelőtti időből valók. A mintegy 145 négyzetkilométer területet fedő ábrák valószínűleg csillagászati naptárként szolgáltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga, a leggyorsabb úszónő

Szél Friderikát nem kell bemutatni senkinek. Most mégis megpróbálkozunk vele. A 18. évében járó,… Tovább olvasom