Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Újabb petíció a direktorért

Folytatás az 1. oldalról.

A színháziak szóvivője Bede Fazekas Csaba és Margitai Ági volt. Rajtuk kívül ott lépdelt az első sorban Rupnik Károly, Bellai Eszter, Maszlay István, Gáti Oszkár, Szilágyi István, Kszel Attila és Krasznai Tamás is. Hajszálpontosan negyed tizenkettőkor lépett ki a városháza ajtaján a polgármester. A színháziak megtapsolták, mint később elmondták, megköszönve, hogy ilyen gyorsan fogadta őket.
Margitai Ági nyújtotta át a petíciót Borkai Zsoltnak (teljes szövege a www.kisalfold.hu internetes oldalon megtalálható).
A színháziak elmondták, szeretnék megmenteni a színházat és annak vezetőjét, ebben kérik a polgármester segítségét. Borkai erre reagálva kifejtette, szeret a színházba járni, és továbbra is lesz színház Győrben.

Vagyis az intézményt nem kell megmenteni, mert nincs veszélyben.
– Az önkormányzat továbbra is biztosítja azokat a feltételeket, melyek szükségesek a működéshez. Magam a művészeti munkába soha nem szóltam bele, nem is fogok. A jogszabályok azonban mindenkire vonatkoznak, s ha azok ellen vét valaki, akkor felelnie is kell érte. Ez majd a fegyelmi eljárás során kiderül. Addig is arra kérem önöket, a színészeket, a színház dolgozóit, nyugodjanak meg. Önöknek kötelességük van, önöknek dolgozni kell tovább, mert a színházszerető közönség önökért megy el színházba – mondta Borkai. Majd hozzátette, a színház igazgatójának felfüggesztése és az ellene folytatott fegyelmi eljárás nem politikai indíttatású, mint arról az első petícióban fogalmaztak a színházi aláírásgyűjtők. Szigorúan szakmai, hiszen vannak normák, melyeket mindenkinek be kell tartania.
A színháziak közül többen azt kérték ezután, hogy hagyatkozzon az ártatlanság vélelmére, és amíg a vizsgálat tart, helyezze vissza – ebben a nehéz időszakban: szerződtetések, jövő évad kialakítása – pozíciójába Korcsmáros Györgyöt. A polgármester válaszában elmondta, a közgyűlés döntését nem bírálhatja felül, amennyiben azonban az eljárás során kiderül, hogy vétlen az igazgató, akkor nyilván lépni fognak majd az ügyben.
A színház úgy tűnik, működni fog, és a művészek, a műszak teszi tovább a dolgát a megbízott igazgató, Forgács Péter irányításával. Pt is szerettük volna megszólaltatni, ám azt mondta, még nem nyilatkozik, tájékozódik, de a jövő héten áll rendelkezésünkre.

Színházpolitika?

Bede Fazekas Csaba tegnap másodszor emelt szót nyilvánosan Korcsmáros György mellett.
– Azt mondják, sokáig nem volt rózsás a viszonyuk Korcsmáros Györggyel. Most mégis ön az egyik szóvivője a petíciót benyújtóknak.
– Alapvetően soha nem vagyok felhőtlenül jó viszonyban a vezetőséggel. Ám amikor megismerek valakit, s elfogadható az én emberi normáim szerint, akkor már más lesz vele a viszonyom, sőt, még felelősséget is érzek irányában. Hónapok óta lobbiztam ebben az ügyben mindenkinél, akinél csak lehetett.
– Országos politikai szinteket is emlegetnek.
– Igen. Mert ott volt a kutya elásva, hogy azt már akkor emlegették, Gyurival bajok lesznek, amikor a revizorok még be sem tették a lábukat a színházba. Ezért merült fel bennem, talán politikai, ha úgy tetszik, nem párt-, hanem színház-politikai háttere van az ügynek. Mert bizonyos embereket pozícióhoz kell juttatni, bizonyos embereket le kell váltani. Mire gondoljon az ember, mikor leváltanak itt is, leváltanak ott is?
– Arra gondol, jött a hatalomváltás, akkor a nómenklatúrát is le kell váltani?
– Ha ez így van, akkor nincs jól. Emlékszem, amikor a baloldal ezt csinálta, akkor mi elkezdtünk kiabálni, hogy micsoda dolog ez, kirúgják a mi embereinket, hozzák a sajátjaikat. Ezek övön aluli ütések. És most mi is ugyanezt csináljuk? Bízom benne, hogy nem erről van szó. Engem nehéz megingatni, de most csalódnom kéne a saját meggyőződésemben? Remélem, nem. Korcsmárost jó embernek tartom, kiváló művésznek.
– Igen, de itt gazdasági stikliket emlegetnek.
– Ezek nem stiklik. Itt egy fillért nem vitt el senki. Nem úgy, mint mikor az országban milliárdok tűnnek el. Csak túllépték a költségvetést a színházban. Nem lett volna szabad. A gazdasági igazgatónak kellett ezt tudnia, ám a színháznak működnie kellett, belesodródtak. Azt hallani, 1999-ben is volt ilyen, közel 120 millió hiányzott akkor. Azt kipótolták.

Ki hozza nyilvánosságra?

Elvileg közpénzből fenntartott intézményről szól a vizsgálat, melynek anyagát és az arra írt választ sem hozták nyilvánosságra. Egy ügyről úgy beszélnek, alkotnak véleményt az emberek, hogy nem tudják, miről van pontosan szó.
Tichy László, a Győri Nemzeti Színház gazdasági igazgatója is ott volt a petíciót átadók között. P azt mondta, 15 céget és vagy 30 embert érint a vizsgálati anyag, így érthető, hogy nem kerül nyilvánosságra, hiszen az ő személyi jogaik sérülhetnének akkor.
(Lapzártánk előtt kaptuk a hírt, hogy Tichy László a Kisalföldnek adott nyilatkozata után nem sokkal rosszul lett, és a megyei kórházba szállították.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asszony, akiben négy nő lakik

A nő annyi arcát mutatja, ahány tekintetben megfürdik. De az élet értelmét vagy a megismerés útját… Tovább olvasom