Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Újabb patikákban is mérik a vércukorszintet

Győr-Moson-Sopronban eddig hét gyógyszertár vett részt a vércukorszint-mérési programban. A patikák között eddig nem volt győri, de most kettő csatlakozott a kezdeményezéshez.
A becslések szerint legalább félmillióan nem tudják magukról, hogy cukorbetegek. Nemrég ezért országos kísérlet kezdődött: első körben 65 hazai patikában volt lehetőség arra, hogy elvégezzék a vércukorszintméréseket, de márciustól újabb gyógyszertárak csatlakoznak ehhez. Juranovicsné Nagy Valériától, az ÁNTSZ megyei főgyógyszerészétől megtudtuk: többen jogosan panaszkodtak, hogy Győrött egy gyógyszertár sem volt benne a programban. Örömhír, hogy ez megváltozott: az Aranyhajó és a Szent György patikákba ezentúl már e célból is betérhetnek az emberek.
A vércukorszintmérés sokat segíthet azokon, akik nem is sejtik, hogy ez az egyébként végzetessé válható betegség már lappang bennük. Sopronban négy (Erzsébet, Szebellédy, Állomás, Ezüst Kehely), Kapuváron kettő (Hanság, Szent Katalin), valamint a mezőörsi Szent Áron gyógyszertár is részt vesz a programban. Az említett patikákba – a két új csatlakozó győrivel – bárki bármikor bemehet, s egy 195 forintos tesztcsík megvásárlásával a gyógyszerészek segítenek megmérni a vércukorszintjüket. A cukorbetegeknél 5–6-szor nagyobb az esélye az érszűkület kialakulásának. A világon félpercenként kell amputálni egy lábat cukorbetegség miatt. Ezért fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha valakinek magasabb a vércukorszintje a normálisnál, mert akkor a betegség kezelhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárs György Péter: Pszicho – Ana – Logosz

Tovább olvasom