Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Újabb nyolc fertőzött madarat találtak

Újabb nyolc hattyú teteméből mutatták ki a madárinfluenza vírusát az állat-egészségügyi intézetben; a mintákat ezúttal is Angliába küldik további ellenőrzésre – közölte a kormányszóvivő kedden. Mind a nyolc hattyú Nagybaracska térségében, illetve területén hullott el.
Az itteni védőzár alá eső települések kistenyésztőinek ingyen adják a fertőtlenítőszert – közölte a szóvivő. Elmondta, hogy összesen eddig 33 olyan szárnyasról tudnak, amely ezen a területen madárvészben hullott el. Egyetlen szárcsa kivételével bütykös hattyúkról van szó. Batiz András hangsúlyozta, hogy emberek és háziszárnyasok továbbra sincsenek veszélyben.
Beszámolt arról is: a grazi főállatorvos arról tájékoztatta a magyar társhatóságot, hogy egy beteg, még élő hattyút bevittek egy állatmenhelyről, ahol néhány napon keresztül együtt tartották más szárnyasokkal és macskákkal is.
Amikor kiderült, hogy az állat beteg volt,

akkor az ott tartott szárnyasokat leölték,

közülük négyben találták meg a vírust.

A hattyúval együtt tartott negyven macska

közül pedig háromban.
Batiz András hangsúlyozta: ha valaki betegnek látszó madarat lát, akkor is értesítse a hatóságot, ne csak döglött szárnyas esetén. A magyar szakemberek szerint az Európai Unió által megfogalmazott javaslatokat érdemes megfogadni, amely szerint a fertőzött területeken igyekezzenek a kutyákat és a macskákat védeni. A magyar szakemberek szerint erre legfeljebb Nagybaracska térségében lehet szükség, itt is csak arra kell figyelni, hogy az alapvetően a házban tartott állatokat ne engedjék ki, és fordítva is, azaz a kint tartott macskákat ne engedjék be a házba. Példaként elmondta, „ha egy cica megfertőződik, vajmi kevés esély van arra, hogy az emberre is veszélyt jelenthessen”. Ilyen esetet nem is jegyeztek fel, egy állat megsimogatása, megetetése, de még kialmozása sem jelenthet gondot, sőt, karmolás esetén sem lehet a madárinfluenza vírusát megkapni.
Elmondta, továbbra is hat védő- és megfigyelési zóna van hazánk területén. Február közepe óta 1653 tetemet kapott az állat-egészségügyi intézet, ebből 607 vizsgálatát zárták le. Ezek közül a madárvészt 38 szárnyasban mutatták ki: egy kormorán, egy szárcsa, egy tőkésréce, egy sirály, a többi pedig hattyú. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom