Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Újabb nagyüzem épül Gönyűn?

Mi az igazság? Lesz biodízelüzem Gönyűn vagy ismét csak a termelőket akarják megvágni? Ennek a megválaszolásával bízták meg a Kisalföldet az érdeklődő gazdák.
A Tempora Bioenergia Zrt. nevű társaság képviselői járják ugyanis a vidéket, és szerződéskötést ajánlanak a mezőgazdasági termelőknek repcemag-szállításra. A társaság óriási mennyiségek: 100, de akár 260 ezer tonna termés biztonságos felvásárlását ígéri. A termelők viszont, ahogy mondani szokták, láttak már karón varjút... Arról nem is szólva, hogy a repcét augusztus végén, szeptember elején vetik, és aki vetett, az többnyire szerződéses háttérrel tette. A hírek szerint ráadásul a Tempora – sajnálatos módon a neve az ideiglenességre utal – még egy kapavágást sem tett egyetlen üzem építése érdekében sem.
– Mindez csak a magyarországi engedélyeztetési eljárások hosszadalmassága miatt van – állítja a német–svájci tőkehátterű konzorcium vezérigazgatója, Kontz András.
„ Partnereinknek egy pillanatra sem kell aggódniuk, 2007 júliusától már biztos raktárkapacitások állnak rendelkezésünkre.”
– A megállapodásunk szerint a magyar közraktári rendszerbe leszállított megfelelő mennyiségű és minőségű repcemagra bankgaranciát adunk és 10 napon belül fizetünk. Legalább 40 százalékos olajtartalom, legfeljebb 2 százaléknyi idegen anyag és 8 százalékos nedvesség az átvételi feltétel.
Alapos magyarországi munkaerő-piaci toborzás eredményeként Hajdú Huba, a Concordia rt. volt vezérigazgatója, az agrárkamara elnökségi tagja lett a társaság termeltetési igazgatója, megyénk területi képviselője pedig Welleszné Szabó Csilla. Hajdú Huba elárulta, a bankgaranciát leendő szállításaikra az OTP és a Commerzbank nyújtja a termelőknek.
A kissé tört magyarsággal beszélő Kontz András 1941-ben született Budapesten, német anya és magyar katonatiszt édesapa gyermekeként. Bajorországba kerülve először mezőgazdaságot, majd jogot és közgazdaságot tanult. Német tartalékos ezredes, korábban NATO-kötelékben két-két évet szolgált Boszniában és Koszovóban. Munkaadója, a Neu Energie Aktiengesellschaft már 10 éve foglalkozik biodízel-előállítással Németországban és Belgiumban. Magyarországon a Polgári Ipari Parkban vettek területet raktárbázis és nyersolajprés építésére, Gönyűn pedig a kikötő területén 12 hektáron kívánnak létesíteni évi 100 ezer tonna kapacitású prést, finomítót és észterezőt.
Pintér Ákos, a gönyűi kikötő vezetője elmondta, idén valóban tárgyaltak hasonló szándékú befektetőkkel, de legalább tízzel... Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője megerősítette értesüléseinket: a sok érdeklődő közül a Tempora tűnik a legkomolyabbnak, már építési terveket is bemutatott, vele szándéknyilatkozatot írtak alá a beruházásról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom