Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Újabb melegrekordok dőlhetnek meg a következő évtizedben

Újra és újra át kell írni a hőmérsékleti rekordokat a következő évtizedben - jósolják kutatók, akik először tudtak tudományosan megalapozott modellt alkotni erre az időszakra.
A mostani eredmények egy újfajta megközelítésnek köszönhetők, amely kombinálja a meteorológusok néhány napra és a klímakutatók több évtizedre kitekintő módszereit. A modell 2015-ig vetíti előre az eseményeket, amely időtáv eddig hiányzott a modellezhető időszakok közül.

Habár a világ hőmérséklete az utóbbi években viszonylag keveset változott, a mostani modell szerint ez gyökeresen megváltozik a következő években: 2009 és 2015 között az esztendők fele hoz majd új melegrekordokat. 2015-re a globális átlaghőmérséklet fél Celsius-fokkal lesz magasabb az utóbbi harminc év átlagánál.

Az előrejelzést az tette lehetővé, hogy az utóbbi években már részletes adatok állnak rendelkezésre az óceánokról - mondta el Doug Smith, aki kollégáival együtt dolgozta ki a mostani tanulmányt az angliai Exeterben lévő klímakutató és -előrejelző központban.

Az adatokat az óceánokat járó automatizált berendezések szolgáltatják, amelyeket 1999 óta telepítettek, és ma már háromezer működik belőlük. A szerkezetek az óceánok hőmérsékletéről és sótartalmáról szolgáltatnak folyamatosan frissülő információkat, amelyek létfontosságúak a klímamodellek kidolgozása szempontjából.

A korábbi éghajlati előrejelzések ezek nélkül csak sok évtizedes távlatban lehettek viszonylag pontosak, amikor az aktuális éghajlat jellemzőt felülírják olyan nagyobb erők, mint például a globális felmelegedés.

A brit kutatók modellje az eddigi tapasztalatok szerint működik: belső használatra már a 2005-tel kezdődő időszak klimatikus eseményeit is előre jelezték, meglehetősen pontosan.

Eredményeik olyan szempontból is fontosak, hogy a globális éghajlatváltozás szkeptikusai sokszor hivatkoznak a klíma elmúlt években megfigyelhető viszonylagos stabilitására, hangoztatva: a világ a jóslatokkal szemben nem melegszik, így nincs szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására sem.

"Ezért hasznos, ha megmutathatjuk, hogy a hőmérséklet igenis emelkedik, így fenntartjuk az azonnali cselevésre irányuló nyomást" - tette hozzá Doug Smith.

A szakemberek a globális klímamodellt régiókra is lebontják, ezáltal könnyebb lehet a szárazságok és az áradások előre jelzése. Az eredményekből egyebek mellett az áramszolgáltatók is profitálhatnak, amelyek felkészülhetnek a nagyon forró és nagyon hideg időszakokra jellemző kiugró áramfogyasztásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyfa: fogságban, de szabadban

Az egyik legnyitottabb a börtönök közül a nagyfai. Az elítéltek itt nem zárkákban élnek, s idejük jó… Tovább olvasom