Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Újabb melegrekord dőlt meg

Folytatás az 1. oldalról.

Legutóbb december 6-án, 8-án és 9-én dőlt meg országos melegrekord hazánkban. Molnár László meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa elmondta: ezekben a napokban délutánonként 10–15 fokkal van jobb idő az átlagosnál. Jövő vasárnapig csak kisebb, néhány fokos lehűlésre számítanak, azaz a tél várhatóan nem érkezik meg. A héten szinte végig – különösen a hétvégén – csúcsközeli lesz a maximum-hőmérséklet.
Kalmár Györgyné dr., az OMSZ éghajlatkutatója lapunkat arról tájékoztatta: a statisztikai feldolgozások azt igazolják, hogy érezhető Magyarországon a globális felmelegedés hatása, ami az átlaghőmérséklet emelkedésében is megmutatkozik. Utóbbira példa, hogy Sopronban a XX. század első 21 évének középhőmérséklete hozzávetőlegesen 1 fokkal volt alacsonyabb, mint az elmúlt 21 évé. „Az utóbbi húszesztendős periódusban a téli hónapokban is egyre gyakrabban találkozunk szélsőséges időjárási helyzetekkel. Gyakoribbak lettek a nagy havazások, a hosszan tartó, az átlagnál több fokkal hidegebb, illetve enyhébb időszakok” – jegyezte meg az éghajlatkutató.
Kalmár Györgyné dr. ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: ha az időjárásban a „megszokottól” eltérő jelenségeket tapasztalunk, sokan rögtön az éghajlatváltozás drámai, visszafordíthatatlan hatásairól beszélnek – holott egy hónap vagy akár egy évszak enyhe volta egyáltalán nem bizonyíték arra, hogy ennél csak melegebb, szárazabb időre kell számítani. Ez a szemlélet téves gazdasági következtetésekhez is vezethet. „Igaz, tavaly ősszel és a tél első felében az átlagnál jelentősen melegebb volt, kevesebbet költöttünk a fűtésre, de ne felejtsük el a tavaly januári és februári kemény mínuszokat. A következő esztendőkben is számítani kell a fogcsikorgató hidegekre” – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éven belül harmadszor

Két éven belül harmadszor szakadtak meg a magyarországi orosz energiaszállítások, megtépázva … Tovább olvasom