Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Újabb magyar katonák mehetnek Irakba

Júniustól magyar katonák vehetik át Irakban a NATO kiképzési feladatainak ellenőrzését és elemzését végző csoport munkáját, ha a szövetség elfogadja ezt a magyar felajánlást – jelentette be az Irakban tárgyaló Szekeres Imre honvédelmi miniszter vasárnap.
A politikus ismertetése szerint a NATO iraki kiképző missziójában dolgozó 17 magyar katonán kívül egy további 10–15 fős csoport kaphatna feladatot. Pk összekötő, ellenőrző és elemző feladatokat látnának el a parancsnokságon. A katonák júniustól vehetnék át ezeket a teendőket, addig ezt egy lengyel egység végzi.
A Szekeres Imre és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök által vezetett magyar delegáció mindössze hét órát tartózkodott Bagdadban. Ez idő alatt találkoztak az iraki védelmi miniszterrel, a NATO-kiképzőközpont parancsnokával, valamint az amerikai fegyveres erők itteni parancsnokával is. A miniszter találkozott George W. Casey tábornokkal, az Irakban állomásozó többnemzetiségű erők parancsnokával is, aki az iraki biztonsági helyzetről adott tájékoztatást. Az amerikai tábornok nagyra értékelte a magyar katonák segítségét, megköszönve a Magyarország által felajánlott 77 darab T–72-es harckocsit is, amelyeket már használ az iraki haderő.
A magyar katonák nem hagyhatják el a mintegy tíz négyzetkilométeres zöldzónát, azonban ott szabadidejük eltöltéséhez mindent megtalálnak, van lehetőség sportolásra, tudnak internetezni, könyveket kölcsönözni, és az amerikaiak rendszeresen szerveznek bulikat is.
A NATO iraki kérésre végzi a kiképzési missziót, a feladatban 19 ország mintegy 200 katonája vesz részt. A NATO-misszió tagjai nem harcolnak, és nem is vesznek részt semmilyen harci feladatban Irakban. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMAFC–Fehérvár KC 73–81 (21–19, 21–20, 16–21, 15–21)

Sopron, NB I/B-s férfimérkőzés, 300 néző. V.: Sabáli, Kurucz. Tovább olvasom