Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Újabb madárinfluenzás hattyú Horánynál

Kedd reggelre újabb, egy a horányi révnél talált bütykös hattyúról derült ki, hogy a madárinfluenza vírusától pusztult el. Az eset miatt kialakított három kilométeres védőzóna érinti Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket.
Batiz András kormányszóvivő szerint az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján minden valószínűség szerint a H5N1-es, szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes vírus okozta az állat elhullását, de a végső szót ebben a kérdésben a weybridge-i laboratórium mondja majd ki.

Az eset miatt kialakított három kilométeres védőzóna érinti Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket. Itt három baromfi telep, egy baromfikeltető, két hűtőház, egy baromfi vágóhíd, és egy tojáslé-előállító üzem található.

A 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász és Üröm tartozik. A körzetben 3 ezer darabos fácánállomány (Sződön), egy baromfikeltető, két baromfi vágóhíd található. A szóvivő közlése szerint emberek és háziszárnyasok nincsenek veszélyben.

Kedden 11 órakor összeült a Pest megyei védelmi bizottság operatív törzse, hogy a szükséges intézkedésekről – a lakosság szervezett tájékoztatásáról, a rendőri jelenlét esteleges fokozásáról – döntsön. A megyei állategészségügyi hatóság vezetésével már elkezdődött az állattartók és feldolgozók számbavétele, ellenőrzése abban a sorrendben, amilyen közel fekszenek a bütykös hattyú megtalálási helyéhez. A védőzónában tilos a baromfik szállítása, illetve később is hatósági állatorvos engedélyéhez kötött lesz. A megfigyelési zónában a belső mozgás engedélyezett, ám a baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele engedélyköteles.

Az érintett települések üzleteiben vásárolt baromfitermékek kivihetők a zónákból, ezek fogyasztása veszélytelen, mivel a boltokba csak bevizsgált termék kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom