Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Újabb kölcsönnel elkerülheti Magyarország a csődöt

Mind több jel utal a legnagyobb világgazdasági erőcentrumok "mély és szinkronban zajló" recessziójára. A citybeli elemzők véleménye eltér a magyarországi recesszió esélyeiről, de a magyar devizaadósság-törlesztést a megajánlott külső segítségek ismeretében nem látják veszélyben.
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport hétvégenként kiadott globális makroadat-figyelőinek legújabb összesítése szerint a brit gazdaság minap bejelentett harmadik negyedévi - a piacot sokkoló méretű, negyedéves összevetésben 0,5 százalékos - visszaesését nagy valószínűséggel szintén negatív GDP-adatok közlése követi az Egyesült Államokban, az euróövezetben és Japánban. A ház saját előrejelzése az, hogy a világgazdaság egészének GDP-értéke az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben egyaránt 1 százalékhoz közeli ütemben csökken éves szintre átszámolva - írja az MTI-eco.

Ezen belül a JP Morgan elemzői súlyos recessziót valószínűsítenek a következő negyedévekre az Egyesült Államokban. A cég szerint ha a vagyonvesztés és a reálfogyasztás csökkenése a mérce, a jelenlegi amerikai visszaesés jó eséllyel nagyobb lesz, mint a II. világháború óta lezajlott tíz recesszió bármelyike.

A ház azzal számol, hogy az idei negyedik negyedévben, szezonális kiigazítással, éves szintre vetítve nem kevesebb mint 4 százalékos GDP-visszaesés várható az amerikai gazdaságban, és 2009 első negyedében is 2 százalékkal csökken a GDP-érték.

A JP Morgan szerint a harmadik negyedévben fél százalékos volt az amerikai gazdaság visszaesése, a jövő év harmadik negyedében zéró növekedés várható, és a két utolsó három hónapban lesz érzékelhető élénkülés, 2,5, illetve 3,0 százalékos éves szintű növekedésekkel. A prognózis szerint 2009 egészében 0,7 százalékkal csökken az amerikai gazdaság összkibocsátása. A ház azt jósolja, hogy a Federal Reserve - az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer - már szerdai ülésén fél százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti irányadó rövid távú kamatcélját, és decemberben további negyed százalékpontos kamatcsökkentés következik, vagyis az évet a Fed 1,00 százalék alatti kamatszinttel fejezi be.

Illusztráció.
Illusztráció.


A JP Morgan elemzői ugyanakkor azt sem zárják ki, hogy ha a piaci stressz folytatódik, a Federal Reserve irányt vehet a nulla százalékos kamat felé. A cég londoni elemzői az euróövezetre 2 százalékos idei negyedik negyedévi, és 1 százalékos jövő évi első negyedévi GDP-visszaesést jósolnak éves szinten, 0,5 százalékos egész évi visszaeséssel 2009-ben.

Az előrejelzés szerint az euróövezeti jegybank (EKB) novemberben és decemberben is fél-fél százalékpontos kamatcsökkentéseket hajt végre, és irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimuma - amely jelenleg 3,75 százalék - 1,5 százalékon éri el a mélypontot 2009 végén. A meredek euróövezeti monetáris enyhítést más nagy londoni házak is jósolják.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) gazdasági előrejelző intézet hétvégi prognózisa szerint az EKB karácsonyig legalább fél százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, de a CEBR szerint ennél agresszívabb, 1,00 százalékpontos idei csökkentés lenne inkább helyénvaló.

A JP Morgan Magyarországon 0,5 százalékos egész évi GDP-visszaesést vár 2009-ben a korábbi, 1,0 százalékos növekedési előrejelzés helyett. A cég szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti, soron kívüli 3,00 százalékpontos kamatemelése után "nagyjából egyenlően oszlanak meg az esélyek" egy további, 1,00 százalékpontos idei kamatemelés és a jelenleg kamatszint fenntartása között, de a ház azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2009 végére 9,00 százalékra csökken vissza. A JP Morgan 2009 első negyedében várja a magyarországi kamatcsökkentés kezdetét, egy negyed százalékpontos enyhítéssel. Más nagy londoni házak még agresszívabb magyarországi kamatcsökkentéssel számolnak jövőre.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi előrejelzése szerint az idei év végéig fennmarad a 11,50 százalékos MNB-alapkamat, 2009 végére azonban 6,50 százalékra csökken vissza, ahogy a piacok stabilizálódnak, és a globális környezet "a recesszió felé húzza" a magyar gazdaságot.

A Merrill Lynch londoni elemzői is jelentősen csökkentették a magyar gazdasági növekedésre adott prognózisukat, egész éves recessziót azonban nem jósolnak: az eddigi 1,4 százalékról 0,8 százalékra rontották 2009-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket.

A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy Magyarország - az EKB 5 milliárd eurós keretén felül - a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) szükség esetén akár 10 milliárd dollár kölcsönt is kaphat, és ez együtt már több mint elégséges a jövő évi külső törlesztések és a folyómérleg-hiány fedezéséhez, úgy, hogy a devizatartalékok "több mint a fele még meg is marad". A magyar devizaadósság-törlesztést a nagy nemzetközi hitelminősítők sem látják veszélyben.

A napokban a Standard & Poor's negatív figyelőlistára vette a magyar adósosztályzatot, a Fitch Ratings pedig stabilról negatívra rontotta a besorolás kilátását. David Heslam, a Fitch szuverén adósbesorolásokért felelős londoni igazgatója a lépés után az MTI-nek azonban hangsúlyozta: ha bármiféle aggodalomra lenne ok a küladósság-törlesztéssel kapcsolatban, a cég nem befektetői ajánlású osztályzatot tartana érvényben Magyarországra.

A Fitch és az S&P listáján egyaránt "BBB plusz" szintű, közepes befektetői besorolás érvényes a magyar hosszú futamú szuverén küladósságra; a Moody's Investors Service elsőrendű "A2"-es szinten tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

Olvasóink írták

 • 12. Lacibá 2008. október 30. 09:24
  „Ezcsak mese! Magyarázkodni mindig tudtak a politikusaink, csak számolni nem! (a sajátjukat igen) Na már ne akarja nekem senki megmagyarázni, hogy az adósságot adóssággal lehet rendezni? Mert olyan nincs! Persze a plebsnek lehet nyomni a hazugságokat, mert még tulságosan is sokan hisznek az országot megnyomoritóknak! Remélem a következő választásig megjönazeszük!”
 • 11. Joe Sixpack 2008. október 27. 12:19
  „Ruszkik pontosan szarban vannak, mert zuhantak az olajárak. Ami pedig a küllföldi beruházásokat illeti hát Mo. kapott a legtöbbet és ezért van problémájuk. Megkell menteni a bankokat nehogy nagyob és tartosab gazdasági zavarok legyenek. Lassan kezdtek ébredezni de most már tudják az orvosságot. Tanulmányozták a multat és Japán meg ázsiai kriziseket is. Rájöttek hogy muszáj a kölcsön bankoknak. Az a tévhiedelem hogy a kinai gazdaság stabil és nö szintén nem volt igaz. Kinaiak buktak velünk. Amcsi beavatkozás és szaktudás nélkül nincsen kiut, vagy eltarthat az 10 évig is.”
 • 10. Swani 2008. október 27. 11:44
  „Ami elkeserito, hogy Europa sziveben egyedul a Magyarorszagot kellett ilyen penzugyi csomaggal kimenteni a csodbol. Hol vannak most a Gyurcsanyt imadok, kik mindig "okos uzletembernek" tartottak? Mas orszagban ha valaki az orszag vagyonabol gazdagodik meg es hazugsaggal kerul hatalomra azt nem hivjak okosnak azt inkabb kriminalisnak es hazaarulonak hivjakl !!! Elkeserito amit Magyarorszaggal tett. Az EU-ban az uj belepo orszagok kozul Magyaroszagot ot csillagos beleponek tartottak akkoriban!! Ma csodben van az orszag Gyurcsany felelotlen kolcsonei es gazdasagi politikaja miatt.”
 • 9. Szilágyi Zsolt 2008. október 27. 10:05
  „A zsidók előbb pénzügyi és gazdasági válságba taszítják a világot az aljas mohóságukkal és pénzéhségükkel, utána meg még az ő pénzükön adósodjon el fél Európa is, mi?! Nem elég, hogy megszállták Magyarországon a politikát, a pénzügyet, a közéletet, a nemzeti vagyont elkótyavetyélték, a gazdaságunkat tönkretették, amit termelünk, annak a haszonnak a nagy része az ő zsebükbe folyik, most meg még újabb kölcsönök szakadékába löknének bennünket?! 100 évre eladósítják az országot, csak az a "baj", hogy nem lesz ki visszafizesse, mert mi, magyarok, lassan elfogyunk, ugyanis a fentebb leírtak miatt nem merünk gyermeket vállalni, tudván, hogy nem bírjuk felnevelni őket, míg egy közutálatnak örvendő kisebbség csordaszámra gyártja degenerált, tudatlan, lusta kölykeit, akiket a magyarok pénzén tartanak el, és akik viszont nemhogy komoly termelő munkára, de még arra is alkalmatlanok, hogy az árokparton a füvet lekaszálják. És tisztelt kisalfold.hu, én is elítélem a gyűlöletkeltést és az uszítást, de sajnos a fent leírtak olyan testközeli dolgok, amelyeket mindenki nap mint nap a saját bőrén tapasztal.”
 • 8. Swani 2008. október 27. 09:37
  „ELADOSODOTT MAGYARORSZAGOT AZ IMF KOLCSONE MENTI MEG A PENZUGYI OSSZEOMLASTOL ES A CSODTOL!!! EZ LESZ A LEGNAGYOBB KOLCSON AMIT VALAHA AZ IMF KIUTALT!!!
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7692017.stm
  "The International Monetary Fund (IMF) is to offer a $16.5bn (?10.4bn) loan to Ukraine and has agreed an as yet undisclosed package with Hungary.
  The "substantial financing package" for Hungary is due to be finalised in the next few days, the IMF said.

  It is conditional upon Hungary adopting "strong policies" and will be drawn from the IMF, the EU, and some individual European governments "together with regional and other multilateral institutions", IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn said in a statement.

  "The policies Hungary envisages justify an exceptional level of access to fund resources," he added.

  The BBC´s Sarah Morris in Washington says this suggests the loan is likely to be one of the biggest the IMF has ever made.

  Hungary´s currency, the forint, has seen a sharp fall, stocks have tumbled and the country has cut its growth forecast for 2009"”
 • 7. Rolling money 2008. október 27. 07:32
  „De jó mióta itt piacgazdaság van azóta megtöbbszöröződött az államadóság.Csak újabb hitelekkel tudjuk megoldani a bajokat.Az adók a térségben a legmagasabbak nálunk mégis a hitelfelvételekből van megoldva a 100 napos programtól kezdve az államcsőd elkerüléséig bezárólag.Az ügyes gazdaságpolitika pedig hiányzott a kormánytól.Kevés nekünk a tőkeerős cég (OTP MOL) mert egy multitól nem várható hogy tisztességesen adózzon.”
 • 6. nagyvezető 2008. október 27. 06:42
  „Fiaim! Saját zsirotokban fogtok elégni! Rongyrázó birkák!”
 • 5. Bigó 2008. október 26. 21:17
  „Hazudott talán SAmu? Nem korrektek a számok?
  Akkor mi itt a "böfögés".
  Neked is finom a stílusod, hozzád!”
 • 4. Zebulon 2008. október 26. 20:23
  „Újabb az amerikai (pénzügyi) befolyást erősítő intézkedés? Jó ez nekünk???”
 • 3. hozzád 2008. október 26. 19:14
  „a SAmu is azok közé a néhány hozzászóló közé tartozik, akik mindenhez hozzáböfögnek, mert értenek hozzá, és ugye gyalázkodniuk meg kell, anélkül nem teljes a napjuk - de ahogy látom, egyre többen röhögik ki őket”
 • 2. Zaraki Kenpachi 2008. október 26. 19:12
  „Nagyobb a füstje, mint a lángja. Magyarország nincs annyira veszélybe, mint amennyire kiabálják. Sok hazai cégben az oroszok erőfölényben vannak, náluk nincs válság. És emiatt vannak külső ingerek, akik hazánkat meg akarják ingatni.

  Anno jó volt kiabálni a ruszkik haza jelzőt, de az OTP is azért stabil, mert a lakosok többsége ott tartja a pénzét és van orosz tulajdoni része.”
 • 1. SAmu 2008. október 26. 19:01
  „Úgyis kevés a kölcsönünk (csak kb. 100 milliárd Usd!), ezért jó, ha újabbakat veszünk fel. A napi 3-4 Milliárd Ft kamat sem oly sok, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester lesz Vujity Tvrtko?

Látott már valaki baseballsapkás polgármestert? Egy politikai hetilap szerint Vujity Tvrtko azt… Tovább olvasom