Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Újabb kerékpárutak épülnek

Sopronban javában zajlik a Besenyő utcától a Deák térig tartó kerékpárút építése. A Fertő körüli magyar szakasz fenntartására országos jelentőségű mintaprojektet hoznak létre.
Sopronban már a Frankenburg útnál jár annak a kerékpárútnak a kivitelezése, amely a Besenyő utcától a Tóth Antal utcán, az Erzsébet-kerten, a szoborparkon és a Frankenburg úton át vezet a Deák térre. Az Ágfalvi úti Sopron-táblától a Besenyő utcáig tartó északi rész kivitelezési munkái két héten belül elkezdődnek.
– A négy kilométeres, jelzőtáblákkal ellátott kerékpárút kiépítése százharmincmillió forintba kerül, amelyből százmilliót az unió finanszíroz – tájékoztatott a kivitelezők nevében Horváth László, a Strabag fő-építésvezetője. – A homokos-kavicsos pályaszerkezetű, majd alapbetont és rá aszfaltréteget kapó kerékpárút külterületeken mintegy ötszáz méter hosszan négy méter széles és vegyes forgalmú lesz, így gépkocsival is megközelíthetőkké válnak a kiskertek. A többi részen döntően három méter az út szélessége. A Besenyő utcától a Deák térig tartó, 1,7 kilométeres szakasz munkái július első napjaiban kezdődtek el, az út teljes átadását szeptember 30-ra tervezzük.
– A Deák tér folyamatban lévő felújítása a tér teljes hosszában kerékpárúttal is számol – tette hozzá Kalmár István alpolgármester. – A városvezetés azt tervezi, hogy a kiegészítő szakaszok megépítésével olyan összefüggő bicikliút valósul meg, amely az Ágfalvi úti Sopron-táblától egészen a Tescóig vezet. Az ehhez szükséges pénz rendelkezésre áll. Ugyanakkor a Deák térre és a Paprétre tervezett kerékpáros centrum közötti kerékpárút csak a Petőfi téri mélygarázs átadása után, a felszíni parkolók egy részének megszüntetésével lehetséges.
– A kerékpárutak fenntartására országos jelentőségű mintaprojektet hoznak létre a szakminisztériummal karöltve a Fertő körüli települések. Ezáltal – több egyeztetést követően – elsőként valósulhat meg az országban a Fertő kerékpárútjának anyagilag állami szinten is támogatott gondozási terve, beleértve a Pomogy (Pamhagen) felé vezető bicikliutat is – tudtuk meg Fülöp Gézától, Fertőd polgármesterétől. – A mintaprojekt szükségességét egy országos probléma indokolja, nevezetesen az, hogy jelen pillanatban a kormányzat egy fillért sem biztosít bicikliút fenntartására. Esetünkben megváltozik a helyzet: a minisztérium a valós fenntartási költségek finanszírozására pénzt, továbbá seprűs gépeket, más műszaki hátteret biztosít. A konkrét tervek és a részletek kidolgozása folyamatban van. A program valószínűleg csak az őszi választások után indulhat el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás

Csaknem 6 ezer vállalkozás, civil szervezet 7723 álláskeresőt vett fel az első félévben az egyéves… Tovább olvasom