Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Újabb kérdéseket bocsátana népszavazásra a Fidesz

A vizitdíjról "újraformulázott kérdést" és a kórházi napidíjról is külön kérdést bocsátana népszavazásra a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor pártelnök hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
"A vizitdíj ügyében - az Alkotmánybíróság döntésének ismeretében - újraformulázott, nem az idei, hanem az előttünk álló esztendőkre vonatkozó kérdést fogunk benyújtani" - ismertette a Fidesz elnökségének döntését az ellenzéki párt vezetője.

Mint mondta, úgy gondolják, az újabb, vizitdíjra vonatkozó kérdés kiállja az alkotmányosság próbáját.

A Fidesz elnöke jelezte: a vizitdíjjal összefüggésben két változatot dolgoznak ki arra vonatkozóan, melyik évre, vagy mely évekre vonatkozzon a kérdés.

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése értelmében a Fidesz-KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben kezdődhet aláírásgyűjtés. A döntés értelmében a vizitdíjra és tandíjra vonatkozó kérdéseket az OVB-nek újra meg kell vizsgálnia. A vizitdíjjal kapcsolatos határozatot az Alkotmánybíróság szerint formai, míg a másikat tartalmi okok miatt kell újra napirendre tűznie az OVB-nek.

Orbán Viktor hozzátette: még nem döntötték el, melyik kérdést nyújtják be az Országos Választási Bizottsághoz; a testülettől egyben azt is kérik, hogy mielőbb döntsön a kezdeményezésről.

A politikus hangsúlyozta: ugyancsak népszavazásra kívánják bocsátani a kórházi napidíj kérdését.

Orbán Viktor az újságírók érdeklődésére azt is elmondta, hogy valamennyi népszavazási kérdésről egyszerre kívánnak aláírást gyűjteni, és egy referendumot szeretnének.

Egy másik felvetésre válaszolva a Fidesz elnöke kitért arra, szeretnék, ha a népszavazás a lehető leggyorsabb, legolcsóbb és legátláthatóbb formában történne.

Az Alkotmánybíróság határozatát értékelve a politikus úgy fogalmazott: "A népszavazás győzött, a népszavazás az első csatát megnyerte".

A pártelnök hozzátette: azért van szükség a benyújtott és benyújtandó kérdésekben referendumra, mert 2006-ban az emberektől elvették a szabad választás lehetőségét.

Orbán Viktor szerint olyan kérdésekben, mint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj az embereknek joguk van véleményt mondani.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóóra

Mosonmagyaróvár. Sári Gyöngyi önkormányzati képviselő holnap délután 4 és 5 óra között a… Tovább olvasom