Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Újabb kampányt indított a kardiológusok társasága

Újabb kampányt indított a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), ezúttal a szívelégtelenség felismerését állítva a középpontba.
A szombaton útjára indított felhívással az MKT - csatlakozva az Európai Kardiológus Társaság nemzetközi szintű kezdeményezéséhez - a közvélemény figyelmét szeretné felhívni a szívelégtelenség veszélyeire, a betegség jeleire, tüneteire.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a társaság május 15-ét jelölte meg a betegséggel való törődés intenzív tudatosításának napjaként, azonban azt is szeretné elérni, hogy az emberek ne csupán egy napig érezzék fontosnak szívük egészségét, hanem egész életük során fordítsanak rá figyelmet.

A nemzetközi adatok alapján a felnőtt lakosság mintegy 3 százaléka szenved szívelégtelenségben, azonban a 65 év fölöttiek körében a betegség megjelenése akár elérheti a 10 százalékot is. Az elmúlt 15 év terápiás sikerei ellenére a betegség progresszív és magas halálozású. A diagnózis felállítását követő négy éven belül a betegek közel fele meghal, ugyanakkor a legsúlyosabb állapotú betegek fele pedig nem éri meg az egy évet sem.

A tájékoztatás szerint a betegség felismerését követő öt éven belül a halálozás eléri vagy meghaladhatja a daganatos megbetegedések halálozási adatait. Megfelelő ellátás nélkül a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapota fokozatosan romlik, majd végül halálhoz vezet. Az MKT annak érdekében, hogy javítson a fenti statisztikai adatokon, valamint, hogy megvalósítsa a betegek tájékoztatásával kapcsolatos céljait, országos méretű kampányt indít, amelyben a helyi kardiológusok is aktívan kiveszik a részüket.

A szakorvosok mellett az orvosi rendelőkben elhelyezett információs szórólapokat, plakátokat helyeznek ki, de a társaság online felületen is gondoskodik a betegekről. A www.szivelegtelensegnap.hu weblapon olyan információkat olvashatnak amelyek a betegség jobb megértéséhez és a téves hiedelmek eloszlatásához segítenek hozzá. Bár a szívelégtelenség nem gyógyítható, megfelelő gondozással és odafigyeléssel együtt lehet élni a betegséggel.

A társaság szeretné, ha az évek óta megrendezésre kerülő Szívünk Napjához hasonlóan ez a törekvés is megragadná a nagyközönség figyelmét és eredményes lenne. A szívelégtelenség a szív működésének olyan zavara, melynek következtében a vérkeringés nem tudja biztosítani a szervek és szövetek számára a mindenkori igényeknek megfelelő oxigént és tápanyagot. Emiatt a beteg fáradékonyságról és nehézlégzésről számol be. Enyhébb esetben ez csak terheléskor jelentkezik, súlyos esetben már nyugalomban is vérellátási zavar, és a fontos szervek, mint például a vese és az agy működési zavara jöhet létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sör: barátok mellett, csapolva szeretjük

A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerűbb helyszínek, míg a sorban következő… Tovább olvasom