Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Újabb Greenpeace akció: karantén a Duna-deltában

Karantén alá helyezte harminc Greenpeace aktivista kedden a Duna-deltában található Braila szigetét, az ott talált illegális génmódosított szója- és kukoricaültetvények miatt. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet az ültetvények azonnali felszámolását és teljes megsemmisítését követelték a román kormánytól és az Európai Bizottságtól.
A Greenpeace aktivistái kedd reggel nyolc órakor foglalták el Braila sziget kikötőjét, ahol felállítottak egy génszennyezés fertőtlenítő állomást. A nyolc európai országból érkezett aktivisták a génmódosított növényeket szállító autókat és kompokat átadják a román hatóságoknak, és minden kimenő járművet fertőtlenítenek.

A szervezet román kampányfelelőse elmondta, hogy a karanténra azért van szükség, hogy megvédjék Romániát, és a környező országokat a génszennyezéstől. Gabriel Paun szerint itt az ideje, hogy a bukaresti kormány és az EU megakadályozza: Romániában törvénytelenül veszélyeztessék az emberek egészségét és a környezetünket.

A Greenpeace sajtóközleményében emlékeztet arra, hogy az Európai Unióban tilos a génmódosított szója termesztése, a román törvények pedig tiltják a génmódosított kukorica ültetését. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a Monsato MON810 génmódosított kukoricafajtáit 332 hektáron termelik Romániában, ez azonban illegális, mert a biotechnológia cég elmulasztotta bejelenteni termesztési szándékát, pedig erre a román törvények kötelezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom